Facebook Toestaan Niet toestaan

Winst voor AVC op emotionele dag

1 november 2022 13:45

Voetbal was zaterdag de belangrijkste bijzaak in Sexbierum. De uitslag was dan ook irrelevant voor de thuisclub. De wedstrijd AVC – Sleat stond in het teken van de ter nagedachtenis aan de vorige week op de Waddenzee verongelukte Egbert van der Veen en de vermissing van diens zoon Riemer. In een speciaal ontworpen T-shirt met daarop een foto en de tekst “Voor altijd in ons hart” en een roos kwam AVC het veld op, samen met de overige senioren teams en de tegenstanders was er een indrukwekkende minuut stilte en werd er vervolgens door de A- selectie en staf een roos gelegd bij de herdenkingsplek.

Sexbierum - Een aantal spelers van AVC kreeg tijdens de warming-up last van “spaghetti benen”, de spanning door de emoties sloegen op de benen. Na het eerste fluitsignaal was het voor beide elftallen even zoeken naar de juiste wedstrijdbeleving, AVC kreeg wat sneller de geest dan de gasten en nam het heft in handen. Na een aantal speldenprikjes nam de thuisclub de leiding. De goed spelende Johannes Norder veroverde de bal halverwege de helft van Sleat, snelde langs zijn tegenstander en behield het overzicht. Topschutter Tim Grond wist wel raad met de geboden kans en schoof de bal beheerst tegen de touwen, 16e minuut 1-0. Bij het doelpunt viel er een last van de schouders bij alles en iedereen die betrokken is bij AVC, een zucht van verlichting. De gasten werden één keer gevaarlijk in de eerste helft, doelman Jelle Pieter van der Walt leek verslagen maar de inzet van Wesley Schaper was te zacht en kon ruim voor de doellijn worden weggewerkt door Alwin Bierma. Voor rust had AVC de wedstrijd al in het slot moeten gooien. Maar de thuisclub had geen geluk in de afronding. Een poging van Folkert Bakker werd maar net van richting veranderd en Tim Grond vond na een prachtige actie het zijnet. Op slag van rust teisterde een prachtige uithaal van aanvoerder Jelte Visser de kruising.AVC trainer Chris Alkema liep vlak voor het rustsignaal naar Jorik van der Veen: ,,Ben je er klaar voor?” vroeg Alkema aan Van der Veen. De 17-jarige aanvaller was duidelijk: ,,ja trainer, ik wil heel graag spelen”. Zo geschiede, de geblesseerde Justin Reitsma bleef achter in de kleedkamer en Jorik kwam binnen de lijnen. Een bijzonder mooi moment. ,,Hij wilde dinsdag trainen en je kon zien dat hem dat goed deed. Lekker voetballen, de gedachten even bij het spelletje. Ik denk dat iedereen heeft kunnen zien hoe goed het voor Jorik was om vandaag gewoon te spelen”, sprak Alkema na afloop. De spelers van de thuisclub leken vastberaden om de wedstrijd met Jorik en voor de familie te winnen. Kort na de hervatting was er een prima kans voor Tim Grond na een goed uitgevoerde combinatie tussen hem en Jelte Visser, maar tot een score leidde dit niet. Zo bleef Sleat in de wedstrijd, hoewel de gasten in de tweede helft nauwelijks tot kansen kwamen. AVC was verreweg de betere ploeg. Het aluminium stond voor de tweede keer deze middag een doelpunt in de weg, nu was het de frivool spelende Grond die de paal raakte. Toch duurde het niet lang alvorens de thuisclub de wedstrijd op slot gooide. Jorik van der Veen ontving de bal en met een prachtige steekpass zette Hij Folkert Bakker vrij voor de doelman van Sleat. Bakker wist de pass van Van der Veen op waarde te schatten en promoveerde de pass tot doelpunt waarmee Van der Veen een assist op zijn naam kreeg. Een grote groepsknuffel was het gevolg waarbij Jorik van der Veen het middelpunt was. AVC vergat eigenlijk de score op te voeren, het kreeg daarvoor voldoende mogelijkheden maar vond steeds de keeper van Sleat, Nico Sikkes op hun pad. Iedereen gunde Van der Veen een doelpunt en hij was dichtbij. Na een uitstekende actie zette Jorik van der Veen zichzelf vrij voor de keeper, maar Sikkens weigerde mee te werken en wist redding te brengen. De goed leidende scheidsrechter D.H. de Jong maakte na precies 90 minuten spelen een einde aan een wedstrijd die nog lang in de herinnering bij velen zal voort leven. Aanstaande zaterdag gaat AVC op bezoek bij TOP 63 in Oppenhuizen, aanvang 14.30 uur.