Facebook Toestaan Niet toestaan

Sterk collectief brengt AVC de winst

9 november 2022 22:15

Oppenhuizen – Van een geoliede voetbalmachine kunnen ze nog niet spreken bij AVC Sexbierum. Toch worden de contouren van het elftal langzaam maar zeker zichtbaar. In Oppenhuizen was gastheer TOP’63 de tegenstander. Tot Ons Plezier had in de voorgaande wedstrijden evenveel punten als AVC vergaard, alleen had TOP daar een wedstrijd meer voor nodig. TOP’63 had de gehele wedstrijd een optisch overwicht, maar kon amper gevaarlijk worden. AVC was wel een aantal keren gevaarlijk en wist de wedstrijd naar zich toe te trekken. Tekst Piet Nieuwenhuis. Foto's Focco van Brug

AVC begon ijzersterk aan de wedstrijd, na een prima aanval vond aanvoerder Jelte Visser aanvalsleider Tim Grond. De spits speelde zichzelf vrij en kon de bal binnenschieten. Op het moment dat Grond de trekker wilde overhalen werd hij onreglementair tegen de grasmat gewerkt, scheidsrechter Van der Bij kon niet anders dan naar de stip te wijzen. Bij de val kwam Tim Grond ongelukkig terecht waardoor hij de wedstrijd niet kon vervolgen. Voor AVC is het te hopen dat de blessure meevalt en de Sexbierumers op korte termijn weer kunnen beschikken over zijn topscoorder. Johannes van der Veen nam plaats achter de bal en schoot de bal vol overtuiging tegen de touwen, 4e minuut 0-1. Een paar minuten later leek TOP speler Arjen van Brug door te komen maar keeper Jelle Pieter van der Walt was op tijd zijn doel uit. TOP claimde een strafschop maar scheidsrechter Van der Bij trapte niet in de duik van de spits. Amper een minuut later moest Van der Walt opnieuw handelt optreden op een schot van Wieger Baarda, maar de doelman gaf geen krimp. TOP’63 was zeker in de eerste helft de ploeg met het betere veldspel, maar kon geen grote kansen noteren door de onzorgvuldigheid in de eindfase. De gasten kregen ondanks het veldoverwicht van de thuisclub wel kansen om de score te verdubbelen. Het meest gevaarlijk was Folkert Bakker, op het half uur nam hij het doel onder vuur. Een gang naar het net werd keeper Jesse Metselaar bespaard. Vijf minuten voor de rust kreeg AVC nog een vrije trap, de inzet van Bakker ging rakelings over.

In de tweede helft trok AVC de teugels meer aan. De gasten drongen meer en meer aan, zo had kort na rust een voorzet van Folkert Bakker op Jesper Faber een beter lot verdiend. De overmacht van AVC bleek wel na tien minuten spelen, toen AVC liefst vier corners op een rij mocht nemen. Allen waren dreigend en bij de laatste mistte Alwin Bierema op een haar na het doel. Een tweede doelpunt van AVC kon in deze fase bijna niet uitblijven. Wederom was het de frank en vrij spelende Folkert Bakker die voor gevaar zorgde. Vanaf de rand van het zestienmetergebied schoot hij de bal hard maar geplaatst op de binnenkant van de paal. De bal spatte terug het veld in waar Johannes van der Veen op de juiste plaatst stond en de bal tegen de touwen schoot, 59ste minuut 0-2. Hierna was de strijd wel gestreden alhoewel TOP’63 nog wat tegenstribbelde. Dit leidde twintig minuten voor tijd nog tot een mogelijkheid voor Jesse Koops, maar zijn schot was veel te slap om keeper Van der Walt in verlegenheid te brengen. TOP’63 probeerde het wel en wisselde nog aanvallend, maar was het AVC dat de stand had kunnen en misschien wel moeten uitbreiden. Hoewel dat te veel van het goede zou zijn geweest. Aanstaande zaterdag ontvangt AVC in eigen huis het op de tweede plaats staande vv Tollebeek, aanvang 14.30 uur.