Facebook Toestaan Niet toestaan

AVC buigt achterstand om in ijzersterke tweede helft

14 november 2022 17:45

Sexbierum – Op de dag dat Sinterklaas zijn intrede deed kwamen AVC en Tollebeek tot een ontmoeting op de Lytse Trije in Sexbierum. Nummer twee van de ranglijst Tollebeek had tot zaterdag een punt meer dan nummer vier AVC, de polderploeg had daarvoor wel een wedstrijd meer gespeeld. In een boeiend schouwspel repareerde de thuisclub de achterstand in een spectaculaire tweede helft. Tekst Piet Nieuwenhuis.

In het eerste kwartier was het voor beide ploegen aftasten, de wedstrijd speelde zich veelal af op het middenveld. Beide ploegen deelden wel wat speldenprikjes uit maar beide keepers kwamen niet of nauwelijks in de problemen. Dat de gasten de voorsprong namen kwam dan ook min of meer uit de lucht vallen. Tot dan toe hadden de gasten wel iets meer vat op de wedstrijd gekregen maar gevaar kon het zelden stichtten. Terwijl AVC in de aanval leek te kunnen gaan gleed Jesper Faber uit en nam Tollebeek over. Marijn Brandsema begon aan een solo en werd niet of nauwelijks gehinderd. Brandsema beproefde zijn geluk en zijn uithaal belandde in de verste hoek en liet doelman Jelle Pieter van der Walt kansloos, 21ste minuut 0-1. AVC was zoekende en kon maar niet tot kansen komen, de gasten hadden de wedstrijd goed onder controle. Na ruim een half uur spelen wist Marijn Bransema opnieuw te vuren, doelman Van der Walt kon eenvoudig keren. Tollebeek had een veldoverwicht maar was slordig in de eindfase van de aanvallen. Richting het einde van de eerste helft begon AVC wat van zich af te bijten wat vlak voor rust leidde tot een mogelijkheid voor Jelte Visser, maar zijn inzet werd geblokt.

In de tweede helft kwam er een herboren AVC binnen de lijnen. Een sensationele tweede helft zou volgen. AVC-trainer Chris Alkema had in de rust ingegrepen en deze omzettingen bleken een goede beslissing te zijn. AVC schoot uit de start blokken en had na een minuut spelen een enorme kans op de gelijkmaker, maar Jesper Faber was ongelukkig in de afronding. In de tegenstoot kreeg AVC een enorme dreun te verwerken. De angel van Tollebeek Willem Hulsebosch, schoot de gasten op werkelijk fantastische wijze naar de 0-2. De thuisclub was de tweede helft goed gestart en verwerkte deze tegenvaller dan ook snel. Het hechte collectief van AVC richtte zich op en zette Tollebeek onder druk. Aanvoerder Jelte Visser werd in het zestienmetergebied aangespeeld en draaide weg bij Noah van der Reest, de verdediger van Tollebeek kon niet anders dan Visser vloeren en de leidsman wees resoluut naar de stip. De strafschop werd met overtuiging door Johannes van der Veen benut, 51steminuut 1-2. Een paar tellen later had Folkert bakker de gelijkmaker al op de schoen op aangeven van de ingevallen Jorik van der Veen, maar Bakker kreeg de bal niet tegen de touwen. Maar in dezelfde minuut was het Jelte Visser die het zestienmetergebied in kwam en Jorik van der Veen bereikte. De jonge spits faalde niet, 59ste minuut 2-2. De AVC-storm nam in kracht toe en de gasten kwamen niet of nauwelijks van eigen helft af. Keeper van der Walt plukte simpel een doorgeschoten bal uit de lucht en met een prachtig pass bereikte hij de doorgelopen Johannes van der Veen. Met een fantastische lob verschalkte Van der Veen de doelman van Tollebeek, 63steminuut 3-2. Tollebeek had al voor dit doelpunt haar sterkhouders binnen de lijnen gebracht maar ook zij konden het tij niet keren. Amper twee minuten na de 3-2 liep AVC verder uit. Visser vond in het zestienmetergebied Johannes van der Veen, die draaide weg en schoof de bal onder de doelman van Tollebeek door in het doel, 65ste minuut 4-2. In een moordend tempo had AVC de rollen omgedraaid. Tollebeek stond erbij als een aangeslagen bokser. Zij beseften nauwelijks wat hun was overkomen. Toch gaven de gasten niet op en zochten naar herstel. De thuisclub had haar defensieve zaken goed op orde en kwam niet meer in de problemen. Aan de andere kant bleef AVC dreigend. Een kwartier voor tijd leek Simon Houtsma zijn eerste competitie treffer in AVC dienst te gaan maken. Doelman Jasper Nooren kon met een uiterste krachtsinspanning redding brengen, in de rebound kopte Johannes van der Veen in kansrijke positie naast. De uitstekende fluitende Van Tuinen floot na 97 minuten spelen af. Hiermee kwam een sensationele wedstrijd ten einde. AVC klimt door deze overwinning naar de tweede plaats, deze plek moet het nog wel delen met buurman SC Franeker en Nagele. Komende zaterdag reist AVC af naar IJlst waar IJVC de tegenstander zal zijn, aanvang 14.30 uur.