Facebook Toestaan Niet toestaan

AVC vergeet zichzelf te belonen

12 december 2022 12:30

Sexbierum – De toeschouwers trotseerden de waterkou voor de wedstrijd AVC tegen Delfstrahuizen. De gasten kampen met veel blessureleed en moeten dan ook punten sprokkelen. Thuisclub AVC begon goed aan het seizoen maar na een aantal mindere weken zakte het vorige week in Creil door de ondergrens en was in de laatste thuiswedstrijd van 2022 op zoek naar revanche. De Sexbierumers kwamen beter voor de dag, speelden heel wat kansen bij elkaar maar stonden aan het einde van de wedstrijd wel met lege handen. Tekst Piet Nieuwenhuis.

Het zal AVC trainer Chris Alkema flink hebben gefrustreerd. Zijn ploeg gaf in het eerste half uur het juiste antwoord op de deceptie van een week eerder. AVC begon fanatiek en drukte de gasten ver terug op eigen helft. Het wachten was op de openingstreffer van de thuisclub. Tjibbe Haitsma die in de basis mocht starten ten koste van Folkert Bakker, had al binnen vijf minuten zijn uitverkiezing kunnen belonen. Maar zijn inzet op plusminus vier meter van het doel belandde op de lat. Een paar minuten later miste een kopbal van Johannes van der Veen kracht om de doelman van Delfstrahuizen in de problemen te brengen. Haitsma kwam na een kwartier spelen andermaal in scoringspositie maar zijn inzet ging voorlangs. De grootste kans in de eerste helft kwam op naam van topschutter Tim Grond. Johannes van der Veen bracht de bal voor het doel, Tim Grond leek raak te koppen maar de binnenkant van de paal bracht redding voor Delfstrahuizen. De gasten kwamen niet of nauwelijks op de helft van AVC tot Ditmer Slump op links doorbrak. Zijn voorzet belande voor de voeten van Hendrik Roest die geen moment aarzelde en Delfstrahuizen op voorsprong zette, 35steminuut 0-1. Het eerste schot op het AVC doel was direct raak. Hierna was AVC even de controle over de wedstrijd kwijt. Maar in de problemen kwam AVC doelman Jelle Pieter van der Walt niet.

De tweede helft leek op een kopie van de eerdere ontmoeting met Tollebeek. AVC kwam scherp uit de kleedkamer maar kreeg wel direct de deksel op de neus. AVC trok fel van leer maar in de tegenstoot verdiende Delfstrahuizen een hoekschop. Een miscommunicatie zorgde ervoor dat Wisse Wieringa de voorsprong kon verdubbelen, 47ste minuut 0-2. Maar de thuisclub gaf zich niet gewonnen, Tim Grond was dicht bij de aansluitingstreffer maar zijn inzet werd van de doellijn gehaald. Met aanvallende wissels probeerde AVC iets te forceren. De ingevallen Folkert Bakker werd door Johannes Norder bediend, Bakker snelde langs zijn tegenstander en trok de bal terug op Johannes van der Veen die de doelman kansloos liet, 62ste minuut 1-2. AVC drong aan en amper zes minuten na de aansluitingstreffers had AVC de schade hersteld. De weer herstelde Stefan Stuiver bezorgde de bal met een schitterende crosspass bij de eveneens van een blessure herstelde Marten Jansen. Hij controleerde de bal en lobde hem op wonderschone wijze over de doelman heen, 68ste minuut 2-2. AVC zat weer in de flow en leek er op en er over te gaan. Maar de onfortuinlijke Stuiver wilde een bal wegwerken maar slaagde hier niet in. Nick Berghout kreeg zijn teen tegen de bal waardoor deze fortuinlijk over doelman Van der Walt in het doel belandde, 72ste minuut 2-3. AVC probeerde met verwoede pogingen de gelijkmaker te forceren, het kreeg wel mogelijkheden maar uitgespeelde kansen waren er niet. Tot vijf minuten voor tijd. Een fantastische loopactie van aanvoerder Jelte Visser werd door Alwin Bierema op waarde geschat. Visser sneed door de defensie, behield het overzicht en bood Tim Grond een ogenschijnlijk niet te missen kans. De spits beproefde zijn geluk met een stiftje maar deze ging over het doel. In blessuretijd toog doelman Van der Walt mee bij een hoekschop, maar dit was een misrekening welke door Delfstrahuizen genadeloos werd afgestraft. De afgeslagen hoekschop werd opgepikt door Leon Brandsma en deze zette de 2-4 eindstand op het bord. Ditmer Slump van Delfstrahuizen provoceerde hierna de keeper van AVC en schold vervolgens de scheidsrecht uit waarna de goed leidende scheidsrechter Haarsma hem met rood van het veld stuurde. De winterstop komt op een goed moment voor AVC waarbij het de hoop uitspreekt dat de selectie weer volledig fit geraakt en zo het tweede gedeelte van het seizoen kleur kan geven.