Facebook Toestaan Niet toestaan

Effectief QVC verslaat AVC

30 januari 2023 12:00

Stavoren – De voetballerij kent zijn eigen, vaak ongeschreven wetten. In Stavoren werden die zaterdag maar weer eens onderstreept. AVC moest aantreden tegen het bovenaan staande QVC. De Sexbierumers verkochten hun huid duur maar vergaten zichzelf te belonen, de koploper profiteerde optimaal en wist de drie punten in eigen huis te houden waardoor de periodetitel een feit was. Een teleurstellende nederlaag voor AVC, maar wel een met perspectief. Tekst Piet Nieuwenhuis

De wedstrijd begon hoopgevend voor AVC en de meegereisde supporters. Vanaf het beginsignaal toog AVC ten aanval en deed beslist niet onder voor de koploper. Sterker nog QVC moest alle zeilen bijzetten om een achterstand te voorkomen. Het was dan ook geheel onverwacht dat de bal na acht minuten in het doel van AVC belandde. De toplaag van het grasveld in Stavoren was glad en dat ondervond Rick Minnensma aan den lijve. De verdediger van AVC gleed uit en prompt viel de bal voor de voeten van Jitse Bron. Tegen zijn uithaal was keeper Jelle Pieter van der Walt kansloos, 0-1.

AVC liet zich niet uit het veld slaan door deze tegenslag en bleef goed partij geven. De in de eerste helft zeer actieve Marten Jansen zorgde voor dreiging. Uit een voorzet van Jansen was Tim Grond dichtbij maar ondanks een acrobatische poging van de spits uit Tzummarum bleef een doelpunt uit.  Na een kwart wedstrijd spelen bracht Jelte Visser een vrije trap voor het doel, deze werd bijna door een verdediger van QVC in eigen doel gewerkt. De koploper mocht van AVC opbouwen maar kwam niet of nauwelijks in de buurt van AVC doelman Jelle Pieter van der Walt. De Sexbierumers kwamen er een aantal keren goed uit maar het ontbreekt de ploeg aan een klein beetje geluk. Meerdere vrije trappen en hoekschoppen sorteerden niet in het gewenste resultaat. Op slag van rust leek AVC loon naar werken te krijgen. Na een afgemeten voorzet van Folkert Bakker kwam Marten Jansen vogeltje vrij voor het doel van QVC. Maar ook deze 100% mogelijkheid ging net langs de verkeerde kant van de paal.

In de rust werd bij AVC gebroed op een plan om de thuisclub pootje te lichten. Maar de tweede helft begon teleurstellend voor AVC. Niet goed ingrijpen door de defensie van AVC bracht Hidde Bajema in stelling om de 2-0 aan te tekenen. In eerste instantie leek AVC gered door de paal, waarna Stefan Stuiver en doelman Van der Walt nog een uiterste poging deden om de bal succesvol uit de doelmond te werken, maar in de rebound was het wel raak. Hierdoor moest AVC sneller dan gepland open kaart spelen. Dit sorteerde in een veldoverwicht voor de gasten maar grote kansen bleven uit. QVC werd gedwongen op het spelen van de counter maar de ijzersterk spelende Stefan Stuiver en Alwin Bierema lieten zich niet verrassen. Eenmaal was Hidde Bajema verlost van Stuiver maar vond toen de eveneens goed spelende Van der Walt op zijn pad. Aan de andere kant werd de druk op het defensieve bolwerk van QVC steeds groter. In de 70ste minuut verdiende AVC een strafschop. Na een prachtige aanval met dito combinaties tussen Folkert Bakker, Marten Jansen, Jelte Visser en Johannes van der Veen werd laatst genoemde in het zestienmetergebied onreglementair gevloerd. De na een lange periode teruggekeerde spits Tim Grond nam plaats achter de bal. Maar ook dit buitenkansje was niet aan AVC besteed, doelman Tibbe de Vries wist de bal met zijn benen te keren. Ondanks de tegenslag bleef AVC tot de laatste seconde op zoek naar de aansluitingstreffer. De enorme drive waarmee AVC de koploper het vuur aan de schenen legde bleef zonder resultaat. Zaterdag wacht AVC een thuiswedstrijd tegen Tonego. Aanvang 14.30 uur.