Facebook Toestaan Niet toestaan

AVC ziet stijgende lijn beloond worden

7 februari 2023 13:00

Sexbierum – Wel de complimenten maar slechts één punt uit de eerste twee wedstrijden na de winterstop. Dat waren de feiten waar AVC afgelopen week mee aan de slag moest. Na 257 minuten (tegen Delfstrahuizen in de 68ste minuut voor het laatst) kon er eindelijk weer gejuicht worden door de blauwhemden. Tekst Piet Nieuwenhuis

Tijdens de seizoensouverture van het seizoen 2022/2023 ging AVC hard onderuit op bezoek bij TONEGO (7-3). Dat resultaat wilden de gastheren zaterdag rechtzetten. De Sexbierumers die voor het eerst dit seizoen nagenoeg compleet waren, begonnen goed aan het duel met het uit Luttelgeest afkomstige TONEGO.  Vanaf het beginsignaal van de goed leidende scheidsrechter Jan Baron was het AVC wat de lijnen uitzette. In de openingsfase brak Johannes Norder door aan de linkerkant van het veld, zijn inzet werd gekeerd door de doelman van de gasten. Namens de gasten deelden Bart Blok en Thijs de Vries speldenprikjes uit, maar de defensie van AVC had de zaken goed op orde. TONEGO beperkte zich tot verdedigen, terwijl AVC geduldig bouwde aan de aanvallen. Het leverde de thuisclub meerdere hoekschoppen op maar tot grote kansen kwamen zij niet. Voor de weer in grote getale aanwezige toeschouwers ontspon zich gedurende de eerste helft een aardige op en neer gaande wedstrijd met een sterker AVC en het op de counter loerende TONEGO. Stefan Stuiver was op het half uur het eindstation van een uitstekende aanval, maar zijn inzet ging over het doel. Op slag van rust wist Johannes van der Veen de zeer gedreven spelende Marten Jansen te bereiken maar zijn inzet ging net langs de verkeerde kant van de paal. Het ontbrak aan het nodige geluk bij AVC.

Na de theepauze leek TONEGO uit een ander vaatje te tappen maar AVC trok al snel het initiatief naar zich toe. Na een kleine zeven minuten spelen in de tweede helft produceerde de thuisclub misschien wel de mooiste aanval van de dag. Na een prachtige combinatie tussen Folkert Bakker en Johannes van der Veen mocht Tim Grond deze aanval bekronen. Maar dat de bal er via de keeper, een verdediger en de paal er niet inging mocht een regelrecht mirakel heten. Het dreef de spelers, staf en supporters tot wanhoop. Maar twee minuten later viel er een last van hun schouders en was de ontlading begrijpelijk. Uit een voorzet van Johannes van der Veen kwam er een grote kans maar restte er weer een hoekschop. Johannes Norder wist daarmee Folkert Bakker te bereiken. De uitblinker op het middenveld produceerde een fantastische poeier waarmee hij keeper Coen van Staveren volstrekt kansloos liet, 55ste minuut 1-0. De gasten probeerden nog wel in de wedstrijd te komen, maar een poging van Sjoerd Tuinhof ging naast. Even oogde AVC vermoeid en drong TONEGO aan. Maar gevaarlijk konden de gasten niet worden. De ingevallen Jorik van der Veen bracht nieuwe energie en leek direct gevaarlijk te worden. Zijn voorzet bereikte Johannes van der Veen net niet. Een paar tellen later was het wel raak. De Frank en Vrij spelende Folkert Bakker versnelde en brak door de defensie van TONEGO. Bakker behield het overzicht en gaf de bal op Jorik van der Veen. De pas 17- jarige aanvaller bleef heel rustig en schoot de bal met overtuiging tegen de touwen, 75ste minuut 2-0. Hiermee was het verzet van de gasten gebroken. Aanvoerder Jelte Visser kreeg vleugels en soleerde in de 79ste minuut door de defensie van de gasten. Hij behield het overzicht en stelde Johannes van der Veen in de gelegenheid om de trekker over te halen. Van der Veen deed dat overigens vol overtuiging, 3-0. AVC kreeg hierna nog wel mogelijkheden op meer, onder andere een poging van Rick Minnensma had een beter lot verdiend. Maar dit had gezien het wedstrijdbeeld wel iets te veel van het goede geweest, al was AVC duidelijk de betere van de twee en behaalde het een dik verdiende overwinning. Aanstaande zaterdag wordt de competitie vervolgt in Menaldum waar Foarút om 14.30 uur de tegenstander is.