Facebook Toestaan Niet toestaan

Foarút gelukkigste in derby tegen AVC

13 februari 2023 18:45

Menaldum – Aan het weer kan het zaterdag niet gelegen hebben, de in grote getale aanwezige toeschouwers konden genieten van een pril lentezonnetje. Of ze het daar warm van kregen is maar zeer de vraag, van de wedstrijd kregen ze dat in ieder geval niet. Op een veld dat meer weg had van een modderpoel grossierden beide partijen in foutieve passes. Foarút speler Matthijs Kompier onttrok zich aan dit beeld en werd met een assist op zijn naam terecht uitgeroepen tot Man of the Match.

Vanaf het beginsignaal ontspon zich een duel dat op en neer golfde maar waar beide ploegen niet of nauwelijks gevaarlijk werden. Het meeste gevaar kwam via de rechterkant van Foarút waar rechtsback Kompier veel vrijheid genoot en naar hartenlust mocht opstomen. Ondanks een aantal hoekschoppen kwam de thuisclub niet tot grote kansen. Ook AVC kwam een aantal keren gevaarlijk door maar ook de gasten waren slordig in de eindfase. De hoekschoppen die AVC verdiende brachten ook geen uitkomst. Na een klein half uur spelen nam de thuisclub de leiding, Kompier denderde over de rechterkant van het veld langs de verdedigers van AVC. Hij behield het overzicht en vond Max Cuperus die enigszins gelukkig de bal achter doelman Jelle Pieter van der Walt wist te werken, 1-0. AVC trainer Chris Alkema greep hierna in en bracht spits Tim Grond voor Johannes Norder die niet in de wedstrijd zat. Kort na de openingstreffer waren de gasten dicht bij de gelijkmaker. Folkert Bakker dwong doelman Maikel Hartman tot een uiterste krachtsinspanning. De Foarút goalie tikte de bal net uit de verre hoek. De thuisclub had op slag van rust de score kunnen uitbreiden maar Gerco de Boer kon de bal geen goede richting mee geven.

Na de pauze probeerden de gasten de bakens te verzetten. Gaandeweg de tweede helft nam AVC meer en meer het initiatief zonder echt gevaarlijk te worden. Al had het vijf minuten na rust een enorme kans op de gelijkmaker. Een combinatie tussen Jorik van der Veen en Johannes van der Veen bracht laatstgenoemde in stelling. Van der Veen zag bij de tweede paal de geheel vrijstaande Tim Grond, die klaar stond om de bal binnen te tikken en zich al rijk rekende. Maar door uitstekend ingrijpen van aanvoerder Harmen Schuitmaker bereikte de pass van Van der Veen de spits niet. Terwijl AVC met verwoede pogingen de defensie van Foarút probeerde te doorbreken moest het waakzaam blijven voor de uitvallen van de thuisclub. Na een prachtige pass van de teruggekeerde Evert Telenga kreeg Jelmer Nawijn een niet te missen kans. Maar het slechte veld speelde de jonge vleugelspeler parten. Op het moment dat hij de trekker wilde overhalen gleed de aanvaller weg. AVC probeerde vervolgens met opportunistisch spel het defensieve bolwerk te slechten maar tot grote kansen leidde dit niet. Eenmaal had de ploeg wellicht een strafschop moeten krijgen. Met een wippertje bracht Tim Grond de ingevallen Tjibbe Haitsma in stelling. Hij werd buiten de zestienmeter al vastgepakt maar bleef doorlopen waarna hij in het zestienmetergebied in de mangel werd genomen door Eric Cats en Harmen Schuitmaker. Maar de goed leidende scheidsrechter Van Vliet vond het te licht voor een strafschop. Hoewel AVC het wel bleef proberen miste de overtuiging. Foarút sleepte drie punten uit het vuur en mag zich gaan opmaken voor de derby tegen Franeker op 4 maart. AVC komt pas 10 maart weer in actie, eveneens tegen Franeker.