Facebook Toestaan Niet toestaan

AVC bezorgd TOP’63 kopzorgen

27 maart 2023 20:00

Sexbierum – Ondanks de herfstachtige omstandigheden vonden de Sexbierumers de weg naar sportcomplex De Lytse Trije. De gasten van TOP’63 die onder leiding staan van trainer Arjen Hoekstra zitten in zwaar weer. De trainer moest na de winterstop zichzelf al tweemaal binnen de lijnen brengen. Zaterdag bleven zijn taken beperkt tot het coachen van zijn ploeg. De harde wind en een zeer slechte grasmat zorgde voor lastige omstandigheden voor beide teams. De thuisclub ging daar beduidend beter mee om.

De wedstrijd werd afgetrapt nadat Maurits Post TOP’63 keeper Metselaar had gepasseerd. Post ging met ‘veiling collega’ Arjan Bootsma direct vanaf de middenstip op de goal van de gasten af. Bootsma bood vriend en medespeler Post de uitgelezen kans om de eerste goal van de middag te scoren, hij twijfelde niet en drukte koelbloedig af. Later bleek dat ze het goede voorbeeld gaven voor de ploeg van Chris Alkema.

AVC begon tegen de zeer straffe wind in. Desondanks nam de thuisclub van meet af aan het initiatief. De ploeg verschijnt in de openingsfase meermaals dreigend voor het doel van TOP’63. Het had binnen 10 minuten op voorsprong moeten komen toen een vrije trap van Folkert Bakker werd gekraakt door de muur, in de rebound verschijnt Tjibbe Haitsma oog in oog met doelman Jesse Metselaar. Laatst genoemde wist knap redding te brengen. Enkele minuten later was het wel raak. Tim Grond gaf een steekpass op Tjibbe Haitsma die goed het overzicht behield en de bal voorgaf op de inlopende Johannes van der Veen, op overtuigende wijze schoot hij de bal tegen de touwen, 12e minuut 1-0. Kort hierna waren de rollen omgedraaid maar de inzet van Haitsma werd geblokt waardoor een vroegtijdige beslissing uitbleef. Gesteund door de wind probeerde TOP’63 de bakens te verzetten maar deed dit zonder overleg. Eénmaal moest doelman Jelle Pieter van der Walt handelend optreden. Wieger Baarda beproefde zijn geluk vanaf de rechterkant van het zestienmetergebied, maar zijn harde schot werd goed verwerkt door de AVC doelman. De thuisclub liet af en toe zien waartoe het voetballend in staat is en kwam meermaals goed door. Tien minuten voor rust wist Haitsma middenvelder Marten Jansen te bereiken maar mede door het slechte veld werd de controle bemoeilijkt waardoor hij te veel tijd nodig had en zijn inzet geblokt zag worden door Cas Douwsma.

Gesteund door de voorsprong en met de wind in de rug speelde AVC in de tweede helft naar hartenlust. Kort na rust loste Folkert Bakker een venijnig schot in de korte hoek. Doelman Metselaar wist de bal ternauwernood tot hoekschop te verwerken. De overgebleven hoekschop werd door linksback Simon Houtsma genomen. Zijn harde inzet verdween pardoes in de verste kruising, 49ste minuut 2-0. Amper twee minuten later gaf Arjan Outhuijse een fantastisch steekpass op Tjibbe Haitsma en hij schoot de bal beheerst in het doel. De grensrechter van de gasten, die deze middag meermaals werd betrapt op dubieuze vlagsignalen, stak ook nu zijn vlag omhoog waarbij het voor een ieder was te zien dat het er in de verste verte niet op leek. Desondanks nam leidsman Al Bouzidi het signaal over en moest AVC nog even wachten op het volgende doelpunt. AVC bleek oppermachtig en als de gasten dan al een keer gevaarlijk leken te worden was daar de ijzersterk spelende Alwin Bierema die het gevaar tijdig elimineerde. Hierdoor bleef AVC heersen en lukte het Johannes van der Veen om Tim Grond vrij te zetten voor doelman Metselaar. De aanvaller uit Tzummarum is volledig hersteld en toonde tegen Top’63 zijn klasse. Na een prachtige lichaamsschijnbeweging liet hij de doelman van de gasten kansloos, 68ste minuut 3-0. De thuisclub nam ook na dit doelpunt geen gas terug. Tien minuten na de derde treffer legde Folkert Bakker aan voor een van de vele hoekschoppen. Hij volgde het voorbeeld van Houtsma en draaide de bal ineens achter doelman Metselaar, 79ste minuut 4-0. Zes minuten voor tijd snelde Germ Wielinga het zestienmetergebied in en werd van achteren neergehaald. Leidsman Al Bouzidi wees naar de stip. De jonge middenvelder mocht van Grond en Jansen zelf aanleggen vanaf elfmeter. Wielinga schoot weliswaar met overtuiging maar raakte de bal zo hard dat deze over het vangnet verdween. Het huzarenstukje was voor de aanvalsleider Grond, die vlak daarvoor nog een lob van vijfendertigmeter net over de lat zag verdwijnen. De goed ingevallen Wielinga gaf de bal aan de AVC spits, met een prachtige actie en een dito schot gaf Tim Grond de defensie en de doelman van TOP’63 het nakijken, 87ste minuut 5-0. Met deze klinkende overwinning bedankte de spelers van AVC het trouwe publiek dat ondanks de slechte weersomstandigheden langs de lijn plaats nam. Komende zaterdag reizen de mannen van AVC trainer Chris Alkema af naar Tollebeek. Aanvang