Facebook Toestaan Niet toestaan

St Jabik 2 tegen AVC 3 eindigt onbeslist; in een vermakelijke wedstrijd wordt het 3-3

tel. 0518-491786

Het weekend betekent altijd veel buiten activiteiten en dan hoop je natuurlijk op mooi weer. En de start deze zaterdag belooft veel goeds met zon en weinig wind. Ideaal voetbalweer dus vandaag op sportpark de Fijfskaar in St. Jacobiparochie. Voor AVC 3 is het pas wedstrijd nummer 9 in een seizoen met wisselende resultaten.

Scheidsrechter Theodore fluit om klokslag één uur de wedstrijd in gang. AVC zet de thuisploeg vanaf dat eerste fluitsignaal goed vast op eigen helft en krijgt meteen loon naar werken. Na precies vijf minuten voetballen is er het goed doorgaan van Ronald de Vries. De rappe rechtsbuiten is goed diepgelopen na een messcherpe pass van Zeya Korell en slingert de bal richting AVC spits Diego Adjosoediro. Die weet wel raad met deze kans en scoort fraai de openingstreffer 0-1.

En dan gaan de 12 meegereisde supporters uit Sexbierum er maar eens goed voor staan. Immers twee weken geleden stopte de teller pas bij 11 doelpunten en met die gedachte in het vooruitzicht is het goed toeven in St. Jabik.

En eigenlijk is het een wonder dat het bij slechts 1 treffer zal blijven in de eerste helft. Want zowel de thuisploeg als ook de gasten krijgen kansen genoeg. Waar vooral de snelle linksbuiten van St. Jabik een ware plaag is tijdens counters van de thuisploeg,  AVC doelman Mark Jansen voorkomt tot 3 keer toe een zeker doelpunt, zijn de kansen van AVC niet meer op twee handen te tellen. Een schot van Johannes Norder na een dieptepass van Ane Jan gaat rakelinks langs de verkeerde kant van de paal naast. En een hard schot van Diego, na weer een prima voorzet van Ronald, wordt nog net geblokt.

Afstandschoten van Daniël van der Veen Herman Geert Visser en van Ronald gaan naast en over het doel of zijn een prooi voor de doelman. Mooie acties van de aan de linkerkant spelende Martin en later in de eerste helft Willem, gesteund door de opkomende Jelte Hanenburg leveren enkele mooie doelpogingen op. Een paar keer lijkt het zelfs moeilijker om te missen dan te scoren, maar de bal wil er niet in. En zoals gezegd is ook Mark in het eerste bedrijf een sta in de weg. Na 47 minuten vindt Theodore het genoeg en kunnen de matadoren aan de thee.

De technische staf van St. Jabik, de heren Keizer en Lautenbach, hebben in de rust waarschijnlijk nog snel een nieuw tactisch plan in elkaar geflanst. Feit is dat de thuisploeg binnen 5 minuten in de tweede helft de achterstand heeft omgebogen in een 2-1 voorsprong. De 1-1 komt in de 2e minuut na verkeert stappen op buitenspel van het centrale AVC duo, waarna ook doelman Mark kansloos is op de 3 tegen 1. En kort daarna is er wederom miscommunicatie achterin en rolt de bal enigzins gelukkig langs de tweede paal tegen de touwen 2-1

En dan volgt er een periode dat St. Jabik nog nauwelijks in de problemen komt. Bij AVC ontbreekt de organisatie op het middenveld, waarna er ook geen bruikbare ballen meer komen voor de aanvallers. Eigenlijk is het tot de 75ste minuut best wel tenenkrommend wat AVC laat zien. Het verval na een prima eerste helft is verbazingwekkend groot. De wil om te voetballen is er wel, maar van verzorgt spel is geen sprake meer. We hebben het al vaak gehad over de conditie van het hoofdveld in Sexbierum, maar dat in St. Jabik is vandaag van hetzelfde laken een pak. Hobbelig, veel gaten en zware klei in combinatie met de vele regen zorgen nou niet meteen voor een veld waar je de bal wel even goed en snel op kan laten rondgaan. En dus worden de mouwen opgestroopt bij AVC en gaat de ploeg van de coaches Johan Visbeek en Herman Visser op karakter richting de laatste 20 minuten.

Kantelpunt diep in de tweede helft is de gele kaart voor een AVC speler. Met 10 man komt de bal voor de inmiddels min of meer als spits spelende Daniël. In de scrimmage die volgt weet de oud AVC 1 speler de bal achter doelman Lucas Achterberg te frommelen 2-2. Maar nog niet bekomen van de gelijkmaker ligt de 3-2 alweer in het doel. Verry van der Meer, inderdaad zoon van kaatstopper Rudmer, weet met een perfecte lange bal linksvoor Marcel Keizer te bereiken. Hij geeft Johannes Hettinga het nakijken, en zijn voorzet wordt simpel binnengeschoten bij de tweede paal. Kort daarna is er de harde tackle van Reinder Fokkens op dezelfde naar binnen geknepen doelpuntenmaker van de thuisploeg. Reinder komt goed weg met zijn gebaar dat hij de bal speelt en dat scheidsrechter Theodore hierin mee gaat. Geen penalty voor St Jabik en blijft de stand 3-2.

En net als de meegereisde supporters denken dat AVC zo kort voor tijd deze achterstand niet meer te boven zal komen, komt er toch nog een slotoffensief. Linksback Reinder, diepgestuurd na een mooie pass van Rut Keuning, slingert de bal prachtig op de penaltystip op de ingelopen Jitze de Jong. Zijn prima kopbal wordt nog net geblokt door een verdediger waarna St. Jabik de bal blind naar voren knalt in de hoop de wedstrijd met de snelle aanvallers definitief in het slot te gooien.

Maar de hoge bal wordt zeer goed ingeschat door rechtsback Flip Keuning en zijn bal aanname en de daaropvolgende prachtige pass op Daniël toont perfect de tomeloze inzet en vechtlust waarmee AVC 3 vanmiddag toch nog een punt gaat pakken op het Bildt.

Want Daniël draait prachtig weg bij zijn directe tegenstander en wordt in het strafschopgebied in een soort van heupzwaai genomen. En het moet gezegd worden dat de scheidsrechter van vanmiddag een voortreffelijke wedstrijd floot en van beide kanten veel liet doorspelen en beslist onpartijdig de mannen liet voetballen. Toch wijst de leidsman nu wel resoluut naar de penaltystip en krijgt AVC toch nog een kans op een punt.

Daniël gaat zelf achter de bal staan en laat met een bekeken schuiver doelman Lucas Achterberg kansloos 3-3. En zo worden de punten gedeeld en gaan spelers en supporters toch nog met een goed gevoel naar huis. Koploper in de 6e klasse is Blauw Wit 9 met 28 punten uit 10 wedstrijden. Volgende week gaat AVC op bezoek bij rode lantaarndrager Stiens 6.