Spoardyk 4
8855HW
SEXBIERUM
tel. 0517-591581

Voor AVC was het vandaag zaak om eindelijk weer eens te komen tot een overwinning en volgens menig “kenner” moest dit mogelijk zijn. Wellicht had men niet gerekend op de keiharde oostenwind die goed spel onmogelijk maakte. Dat de 22 acteurs in het veld er toch een spektakel van wisten te maken was een opsteker voor het publiek.

Al in de snel kwam AVC keeper Van der Walt er achter dat als je de wind tegen hebt een schot keihard kan aankomen. Gelukkig voor hem belandde de bal niet over de lijn. Toch was het echter AVC wat gedurende de eerste 20 minuten, ondanks wind tegen, de betere ploeg was en tot kansen kwam. Men had het zich een aanzienlijk stuk gemakkelijker kunnen maken door een doelpunt te maken (kansen Jesper Faber en Durk Ennema), maar dit werd verzuimd en geheel onverwacht keerde de wedstrijd. In de 21ste minuut kreeg Tollebeek een hoekschop. Deze werd genomen door Johan van Slooten en de bal belandde onder invloed van de wind bij de tweede paal in 1 keer in het doel, 0 – 1. Amper van de schrik bekomen was de 0 -2 er ook. Een goed opgezette aanval tussen Bram Hulsebosch en Karel van Dijke werd door laatstgenoemde in de 27ste minuut doeltreffend afgerond. Amper een minuut later had Marten Jansen de stand een beter aanzicht kunnen geven, maar alleen voor keeper Arend Boers schoot hij naast.

En het spel bleef op en neer golven. Johannes van der Veen duwde in het strafschop gebied tegen Bram Hulsebosch en de overigens goed leidende scheidsrechter Xander Luinenburg besliste een strafschop. Deze geboden kans werd echter door Tollebeek niet uitgepakt. Het was Johan van Slooten die hoog overschoot. Toch wist Tollebeek nog voor rust uit te lopen. In de 38ste minuut Liet men Johan van Slooten soleren door de verdediging. En deze geboden ruimte werd door hem dankbaar benut en liet hij keeper Van der Walt kansloos. De koek was nog niet op, in de 43ste minuut werd de bal door een verdediger weg gewerkt, maar zijn schot belandde op de rug van Johan van Slooten en met de wind mee belandde de bal links in de kruising, 0 – 4. Een stand die gezien het spelbeeld Tollebeek iets teveel gaf, maar er zou een tweede heft volgen waarin AVC de wind mee had.

En wat voor een helft. Het was AVC wat vanaf het beginsignaal de aanval zocht en al vrij snel de eerste treffer op het scorebord liet noteren. Het was Roan Hooghiemster snel na rust voor de 1 – 4 zorgde. Amper 3 minuten later had het opnieuw raak moeten zijn, maar Durk Ennema schoot uit kansrijke positie naast.  Lang hoefde men niet op de volgende treffer te wachten. Het was Stefan Stuiver die op rechts goed door kwam. Tegen zijn schuiver was keeper Boers kansloos.

Toch moest men ook oppassen. Immers Tollebeek kwam er zo nu en dan goed uit en een volgende tegentreffer maakte de missie om toch minimaal 1 punt te halen uitzichtloos. Tollebeek bleef onder druk staan. Ook een tegenvaller was het uitvallen van hun keeper Arend Boers. Hierna bleef AVC drukken, maar het had ook pech. Corners van rep. Folkert Bakker en Marten Jansen misten het doel op een haartje. En de tijd werd uiteindelijk de grootste vijand voor AVC. En onder druk van de tijd werd het spel onnauwkeurig. Het was Durk Ennema die nog weer hoop bracht in de harten van de AVC supporters toen hij 5 minuten voor de reguliere speeltijd zorgde voor de 3 – 4. Hoewel de scheisrechter nog 8 minuten extra liet spelen waren de krachten bij AVC op en kon Tollebeek als winnaar van het veld treden.

De grootste winnaar was wellicht het publiek, wat een door de wind beïnvloedbaar spektakelstuk had gezien. En dat was na de vertoning tegen NOK een hele opsteker. Volgende week uit tegen De Wâlde, hier wordt er, zoals vandaag weer vol voor de winst gestreden!

AVC 1 ziet keuzes verkeerd uitpakken en verliest wederom van Tollebeek.

Sexbierum is meer dan wind alleen. Toch kun je gerust concluderen dat het hier altijd wel waait dicht bij werelderfgoed de Waddenzee. Tel daar bij op dat bijna al het struikgewas rondom de velden door de versnipperaar is gegaan en dus kan de harde noordoostenwind vanmiddag een behoorlijk stempel op de wedstrijd drukken. Kan, want de conclusie na 98 minuten is niet dat de elementen goed voetbal in de weg staan, maar juist het maken van verkeerde keuzes de doorslag heeft gegeven.

Waar Stefan afgelopen zaterdag tegen NOK nog prima voetbal laat zien als  rechtsbuiten, wordt hij vandaag net als vaak door Jan Faber als back gepositioneerd in de verdediging. En dat is jammer, want hiermee is al meteen een belangrijke angel uit de aanval van de thuisploeg gehaald. Hetzelfde geldt aan de andere kant trouwens voor Roan.

Voor de gasten uit Tollebeek gaat het in de eerste helft crescendo. Een ouderwetse poeier van zeker 25 meter is nog net een prooi voor AVC keeper Jelle Pieter. Maar na twintig minuten voetballen valt de bal uit een hoekschop, gedragen door de wind, bij de tweede paal wel binnen 0-1. De openingsgoal is tevens het kantelpunt in het eerste bedrijf. Al snel erna volgt ook de 0-2.

Want na een paar goede kansen in het eerste kwartier voor Jesper en Durk staat de toch wel wat gemankeerde AVC verdediging (geen Rick en Johannes Norder en Wayne pas 2e helft, Joran in de slotfase) enkele malen behoorlijk te "schutteren". AVC heeft op hekkensluiter NOK na de meest gepasseerde verdediging in 4A. Verwijten over en weer en nog eens twee doelpunten later staan de Tollebekers op een comfortabele 0-4.

Marten, vandaag verreweg de gevaarlijkste  middenvelder, die na een prachtig opgezette aanval door de verdediging van de gasten slalomt heeft de pech dat de bal net op stuit op het moment dat hij wil uithalen. Een kans op de aansluitingstreffer, die dus wordt gevolgd door twee onnodige tegengoals waaronder een veel te gemakkelijk gegeven strafschop. Rust 0-4

Na de thee de al eerder verwachte omzetting bij AVC. Via Roan en Stefan slaat AVC vroeg in de tweede helft twee keer toe 2-4. Na de snelle doelpunten vergeet de thuisploeg echter door te drukken en komt het nog enkele keren goed weg na een paar prima uitgespeelde kansen van de gasten.

En waar je halverwege het tweede bedrijf als supporter hoopt op iets meer risico, of zoals je de supporters bij ESPN vaak hoort zingen vanaf de tribunes "alles of niets", blijft de thuisploeg teveel lopen met de bal in plaats van meteen de diepte te zoeken richting de rappe aanvallers. Waardoor ook Durk niet of nauwelijks op snelheid richting het doel kan en min of meer op een eiland staat te voetballen.

Na nog een paar mooie rushes van Marten langs de lijn, waarbij de middenvelder toch ook vandaag wel weer nadrukkelijk solliciteert naar een positie voorin maakt Durk er kort voor tijd nog 3-4 van.

De gelijkmaker komt er niet meer en dus is het zaak om in ieder geval de komende weken punten te pakken tegen de op papier "zwakkere broeders" in de competitie om op die manier in ieder geval toch nog iets van het tot op heden best wel teleurstellende seizoen te kunnen maken.