Spoardyk 4
8855HW
SEXBIERUM
tel. 0517-591581

In de kelder van de 3e klasse vandaag de derby AVC 2 tegen Zeerobben 3. Scheidsrechter van dienst is Piet Bierema en iets na twaalven rolt de bal op sportpark de Lytse Trije.

Met een straffe wind uit het noordwesten gaat AVC, spelend met de wind in de rug, meteen op zoek naar een doelpunt. Zonder Jorik, mee met AVC 1, maar met Diego (alleen eerste helft) als de meest vooruitgeschoven aanvaller en Thomas zwervend ernaast komt de thuisploeg enkele malen gevaarlijk door.

Dit resulteert in de 14e minuut voor gevaar vanaf de linkerkant. De pass komt van het middenveld waarna Diego goed doorgaat en op doel schiet. Zijn inzet wordt enigszins opzichtig met de hand gekeerd waarna alles wat AVC een warm hart toedraagt schreeuwt om een penalty.

Na een seconden durende aarzeling, alsof de scheidsrechter wacht op een reactie van de VAR, gaat de bal dan toch nog op de stip. Uiterst koel schiet Diego de strafschop in de linkerhoek tegen de touwen 1-0.

Zeerobben gaat na de openingsgoal geenszins bij de pakken neerzitten en vooral hun rechtsbuiten is een ware plaag voor de AVC verdediging. Dat de gasten niet de gelijkmaker maken is beslist niet de verdienste van de thuisploeg, maar meer het nog niet op scherp staan van het vizier.
Ballen gaan over en naast en vooral in de eindpass is Zeerobben slordig.

Na dik een halfuur hebben we dan toch echt het al eerder verwachte opstootje van de middag. Feit is dat er bij derby's altijd wel de nodige emotie voelbaar is en dan kan een verkeerd uitgevoerde tackle er zomaar voor zorgen dat de boel escaleert. En dat gezegd hebbende ontstaat er een schouwspel wat absoluut geen meerwaarde is voor het voetbal.

Onbegrijpelijk dat spelers zich zo laten gaan  in wat voor de meesten de mooiste dag van de week is. En dan kom je als leidsman ogen en oren te kort om de kemphanen uit elkaar te houden. Wat dat betreft heeft een ijshockey scheidsrechter de mazzel dat hij altijd direct hulp krijgt van 2 linesmen die zich met veel lef bovenop de kemphanen storten om de boel te sussen.

Dat er geen kaarten volgen is een wonder, meer nog omdat dit feit in het verdere verloop consequenties zal hebben op de uiteindelijke uitslag. Maar dat later. Als de kruitdampen eindelijk zijn opgetrokken en AVC de vrije trap mag nemen is er goed doorgaan aan de rechterkant waarna de bal voor het Zeerobben doel wordt geslingerd en Ate fraai de 2-0 binnen werkt.

Proberen de vele kansen te verzilveren en de score voor de rust uit te breiden lijkt de doelstelling. Een prima schot van Pieter, een inzet van Diego en een prachtige actie van Thomas, maar meer doelpunten zullen er in het eerste bedrijf niet vallen. Rust 2-0!

Meteen in de tweede helft ligt de bal al achter Sido in het net 2-1. Waar je dan verwacht dat de gasten meteen na de aansluitingstreffer vol het gas erop zetten om ook meteen de gelijkmaker op het scorebord te krijgen loopt de thuisploeg eenvoudig uit naar een comfortabele 4-1 voorsprong.

In de 53e minuut is er het goed doorgaan van Ate wat resulteert in de 3-1 en Thomas kopt fraai de 4-1 binnen uit een vrije trap van Folkert. En dan denk je kat in het bakkie,  rustig uitspelen en punten blijven in Sexbierum. Maar dat Zeerobben prima kan combineren is in het eerste bedrijf al zichtbaar. En in plaats van de stand proberen te consolideren wordt AVC bij tijd en wijle overlopen door de buren uit Harlingen. En dan gaat het opeens snel met de doelpunten.

Een tegendraads ingekopte voorzet, of zoals buurman de Vries terecht opmerkt een typische Benzema goal, betekent de 4-2. Een harde knal van buiten de 16 belandt in de rechter bovenhoek 4-3. Bij een van de spaarzame uitbraken van AVC wordt de doorgebroken Thomas hard vanachter onderuit geschopt. Dat het geen rood, maar slechts bij geel blijft betekent dat de bewuste speler in het latere verloop zelfs nog kan scoren.

Dat het uiteindelijk nog 4-6 wordt is louter voor de statistieken. Zeerobben blijft geloven in een goed resultaat en heeft geluk dat enkele spelers vanmiddag worden gespaard door de scheidsrechter waardoor ze de wedstrijd kunnen laten kantelen middels enkele fraaie doelpunten. Neemt niet weg dat AVC op zijn minst een punt verdiende.

Het niet met een vaste groep kunnen voetballen breekt trainer coach Wilco iedere week weer op. Jammer want er zit dit seizoen beslist muziek in AVC 2.