8629RG
SCHARNEGOUTUM
tel. 0515-424670

Vandaag op sportpark de Kromme Tille in Scharnegoutum de strijd om de rode lantaarn in de 3e klasse. Een veel gebruikte term uit de wielersport die in dit geval gaat tussen hekkensluiter AVC 2 en de nummer 10 in de competitie Scharnegoutum. Bij winst vandaag blijft de lantaarn in de gemeente  Sudwest Fryslan achter, bij elk ander resultaat gaat hij mee terug naar de Bjirmen.

Om 17 minuten over elf fluit scheidsrechter Ypma voor de eerste keer en zijn we onderweg. Waar de thuisploeg meteen vanaf het eerste fluitsignaal laat zien dat er vandaag niets valt te halen in Scharnegoutum, lijken de gasten uit Sexbierum ook geenszins van plan om ze ook maar een stro breed in de weg te leggen om dat resultaat te halen in de eerste 45 minuten.

Mei vakantie voetbal in het eerste bedrijf waarbij de gasten zich vooral laten verleiden tot het veelvuldig spelen van de lange bal. Op zich geen verkeerde keuze wanneer het speelveld breed wordt gehouden en er ruimte ontstaat om vanuit het middenveld bij te sluiten. Maar in de gekozen 4-4-2 opstelling, waarbij de beide aanvallers Rienk en Thomas zo dicht bij elkaar staan dat er überhaupt geen ruimte is om te kunnen voetballen, blijkt deze tactiek niet te werken. En dus blijven de vier verdedigers van Scharnegoutum makkelijk overeind en is de angel uit de aanval.

Opvallend achterin bij AVC is de rust aan de bal en het gemak waarmee Brian zijn wedstrijden voetbalt. De combinatie van een technisch behoorlijke bagage met een prima voetbalinzicht maakt dat er met zijn passes ook aanvallend beslist meer mogelijk is dan het vertoonde spel in de eerste helft.

Waar scheidsrechter Ypma enkele malen zijn beslissingen in het voordeel van de thuisploeg lijkt te maken, is op de afgetekende 4-0 ruststand beslist niets af te dingen. Want ook al zijn de rappe aanvallers van Scharnegoutum een ware plaag voor de AVC verdediging, de goals worden vandaag als cadeautjes weggegeven.

Bij de 1-0 loopt een AVC verdediger weg uit zijn taak bij de 2e paal waarna vrij gemakkelijk het net wordt gevonden. De 2 en 3 nul vallen doordat de verdediging te hoog op het veld staat, waardoor er 2 keer vrije doorgang is. Het kwartet wordt vol gemaakt door een wel heel makkelijk gegeven strafschop. Rust 4-0

Je hoort wel eens van het wonder van de kleedkamer. Wat er dan wordt besproken blijft uiteraard achter gesloten deuren, feit is dat we een heel ander AVC in de tweede helft terug zien. Toegegeven het elftal staat ook iets anders na rust maar we zien AVC de combinatie zoeken en elkaar goed coachen om er toch nog iets van te maken.

En met de komst van Zeya, Wim en vooral Tjibbe in het elftal is het voetbal terug in de formatie van coach Wilco. En dan worden de prima passes van Ane Jan en Brian op waarde geschat en kunnen de aanvallers met bruikbare ballen gevaar stichten in het strafschopgebied van Scharnegoutum. Een hard schot van Zeya gaat net naast.

Een harde charge, op de vooral in de tweede helft hardwerkende Ate, levert een strafschop op voor AVC. Kiezelhard schiet Tjibbe de bal tegen de touwen 4-1. Kort erna brengt Scharnegoutum het verschil terug op vier doelpunten 5-1. Dat dit gebeurt nadat er wel degelijk een overtreding op Folkert aan voorafgaat, wordt door de leidsman uitgelegd als een overtreding van beide kanten. Opvallend besluit zullen we maar zeggen

Ate na de rust helemaal in zijn element als hangende linksbuiten scoort, na een mooie pass van Flip, met een bekeken schot in de korte hoek de 5-2. Dat het uiteindelijk nog 6-2 wordt, na een duidelijke overtreding op Brian, is slechts voor de statistieken.

Waar de thuisploeg in de eerste helft de doelpunten "koopt" via een topper uit Scharnegoutum 1 is het voor AVC zaak om het goede spel uit de tweede helft mee te nemen naar de volgende wedstrijd thuis tegen de nummer 5 Leeuwarder Zwaluwen.