Jan Rodenhuisplein 1
8801ET
FRANEKER
tel. 0517-390663

Franeker – Al in de vierde speelronde ontmoetten SC Franeker en AVC Sexbierum elkaar. De streekderby zou een wedstrijd worden met twee gezichten. Het vele publiek langs de lijn zag beide ploegen een helft uitblinken. Het gelijke spel was dan ook een goede weerspiegeling van een spannende pot voetbal.

Tekst: Piet Nieuwenhuis
Foto's: Marcel Teensma

De eerste helft was duidelijk voor de gastheren, Franeker schoot werkelijk uit de startblokken en de eerste mogelijkheid die aandiende werd direct verzilverd. Sander Prins, vorige week ook al belangrijk voor Sportclub Franeker in het duel met Foarút, liet wederom zien dat hij een prima schot in de benen heeft. Prins ontving de bal aan de rechterzijde, sneed naar binnen en poeierde vanaf een meter of 18 gedecideerd binnen, 2e minuut 1-0. Vijf minuten na de openingsgoal leek Rob Postma het kunststukje van Prins te herhalen toen hij vanaf de rand van het zestienmetergebied de bal richting de kruising stuurde maar ditmaal was het doelman Jelle Pieter van der Walt van AVC die met een katachtige save de bal wist te keren. Aan de andere kant leek Tim Grond de stand gelijk te trekken na een uitstekende actie van Jelte Visser, maar de spits had het vizier nog niet op scherp. Franeker trok de teugels hierna nog maar eens aan en kreeg een aantal goede kansen om de wedstrijd voor rust al in het slot te gooien. Nog voordat het eerste kwartier gespeeld voorbij was kreeg Jan-Tymen Eisma een 100% kans om namens de thuisclub de voorsprong te vergroten. Een aanval over links waarbij Jay de Vries de achterlijn wist te halen en het overzicht behield, Eisma kon de bal zo binnen lopen maar vergat de voet tegen de bal te zetten waardoor de kans aan zijn neus voorbij ging. In de 25e minuut kwam Franeker op via de rechterzijde, Prins zette de bal voor en bij de tweede paal leek Sander Hoekstra simpel binnen te tikken maar tot zijn eigen verbazing ging de bal naast. Vlak voor rust kwam de goed spelende Prins er maar weer eens doorheen vanaf rechts en leverde een prima voorzet af, Eisma kon zijn hoofd wel tegen de bal krijgen maar miste de juiste richting en kracht.

AVC zal in de rust hun zegeningen hebben geteld dat het slechts één tegentreffer had geïncasseerd en tapten vanaf de aftrap uit een heel ander vaatje. AVC overrompelde de gastheren en binnen vier minuten wist Tim Grond de gelijkmaker tegen de touwen te schieten. Na een prima actie schoot Folkert Bakker hard op het Franeker doel, keeper Ramon de Jong wist zijn inzet nog te keren maar de rebound was voor de oplettende Grond, 49ste minuut 1-1. Direct na dit doelpunt dachten de bezoekers ook de voorsprong al te pakken. Wederom was het Folkert Bakker met een prachtige uithaal, de bal was onderweg naar de kruising maar nu was het doelman De Jong die met een katachtige reflex een zeker lijkend doelpunt wist te voorkomen. Sportclub Franeker, wat duidelijk niet wist hoe het met deze nieuwe situatie om moest gaan, kon nu alleen maar in de achteruit en het goede spel van de eerste helft was lange tijd niet te zien, men beperkte zich tot enkele lange ballen om onder de druk vandaan te komen. Net als AVC in de eerste helft kreeg Franeker in de tweede helft amper kansen maar wisten de gastheren tegen de verhouding in op dat moment wel een doelpunt te maken. Jan van Duijn kreeg even voor het doelpunt al een kansje maar deze werd nog hoog over en naast geschoten. De defensie van AVC leek een aanval van Franeker eenvoudig te elimineren, op het moment dat Johannes van der Veen de bal wilde wegwerken liep Thimo Hellinga voorlangs en kreeg de bal tegen zich aangeschoten waardoor de bal bij toeval in het doel viel,  83ste minuut 2-1. AVC zette in de eindfase nog maar eens aan en werd uiteindelijk beloond op basis van het spel in het tweede bedrijf. Na een scrimmage voor Franeker doelman Ramon de Jong haalde Rob Postma de bal ongelukkig met zijn arm uit het doel en de leidsman wees gedecideerd naar de stip, waarbij Postma tevens de rode kaart kreeg gepresenteerd. Hierdoor werden Postma en Franeker dubbel gestraft, wel volgens de regels. De penalty werd opgeëist door doelpuntenmachine Tim Grond en ondanks dat keeper De Jong de bal nog met de voet wist te beroeren ging de bal via de onderkant lat in het doel, 90ste minuut 2-2. Kort daarop leek AVC op weg naar meer. Jelte Visser brak door en sneed het zestienmetergebied in, daar waar Tim Grond al klaar stond om de trekker over te halen gleed Visser op het moment van spelen uit. De laatste mogelijkheid van de wedstrijd was er nog voor de Franekers, Prins probeerde het nog maar eens van afstand en de bal leek in de korte hoek te verdwijnen maar doelman Jelle Pieter van der Walt toonde andermaal zijn klasse.

Een levendige streekderby waarbij het publiek werd vermaakt eindigde in een gelijkspel. Aankomende zaterdag zijn beide ploegen vrij. 29 oktober gaat de competitie verder, AVC ontvangt op Sportpark De Lytse Trije vv Sleat.