Spoardyk 4
8855HW
SEXBIERUM
tel. 0517-591581

Sexbierum – De in grote getale aanwezige toeschouwers bij de wedstrijd AVC – QVC kregen een zenuwslopende wedstrijd voorgeschoteld. Voor beide ploegen stond er veel op het spel, QVC moest winnen om de titel niet op het spel te zetten terwijl de thuisclub moest winnen om in de race te blijven voor nacompetitie om promotie. In een wedstrijd waarbij de thuisclub de overhand had werd een arbitrale dwaling AVC fataal. Tekst Piet Nieuwenhuis

Van meet af aan legde AVC de kampioenskandidaat het vuur aan de schenen. Na amper twee minuten spelen kreeg de thuisclub een hoekschop, Jorik van der Veen draaide de bal gevaarlijk in waarna doelman Tibbe de Vries de bal nog maar net onder de lat vandaan wist te tikken. De tweede hoekschop die volgde van Simon Houtsma belandde op de paal. Een paar minuten later was Arjan Outhuijse dichtbij de openingstreffer maar zijn uithaal van net buiten de zestien ging rakelings langs de verkeerde kant van de paal. Ook Stefan Stuiver beproefde zijn geluk maar vond doelman De Vries op zijn weg. AVC had de touwtjes stevig in handen en QVC kwam er niet of nauwelijks uit. De groen witten probeerden het wel maar elk gevaar werd door de defensie van AVC geëlimineerd. QVC had alle geluk van de wereld toen een uithaal van Jelte Visser van richting werd veranderd en pardoes in de korte hoek leek te eindigen, maar er restte slechts een hoekschop. Deze belandde op de lat en de rebound viel daarna net niet goed voor Germ Wielenga. Vijf minuten voor rust was er een eerste serieuze aanval van de gasten maar Hidde Bajema vond AVC-keeper Jelle Pieter van der Walt op zijn weg. Kort hierna was er een hachelijk moment voor het doel van QVC, een hoekschop van Jorik van der Veen belandde ter hoogte van de tweede paal bij Jesper Faber, die de bal weer gevaarlijk voor het doel bracht. AVC leek de bal over de doellijn te werken maar op wonderbaarlijke wijze bleef QVC een achterstand bespaard.

Na rust leek QVC de bakens te verzetten maar na een afzwaaier van Jitse Bron trok AVC de teugels weer aan. De thuisclub brak door de defensie maar de inzet van Johannes van der Veen kon worden gekeerd. De enige grote kans van QVC kwam uit de lucht vallen en was voor de pijlsnelle Hidde Bajema, vanuit een lastige hoek zag hij zijn inzet via de bovenkant van de lat over gaan. Ondanks dit wapenfeit bleef AVC de overhand houden. Met nog 25 minuten op de klok was er een prachtige pass van Arjan Outhuijse op Marten Jansen, de onvermoeibare middenvelder kwam oog in oog met doelman De Vries maar Jansen kreeg de bal niet tussen de palen. De manier waarop Jansen even later Tjerk van der Pol uitspeelde leidde tot applaus bij zowel het publiek uit Stavoren als het thuispubliek. Kort na de poging van Jansen volgende er een enorme kans na een uitstekende actie van Johannes van der Veen, hij legde de bal terug op de vijf meter lijn waar twee spelers van AVC klaar stonden om binnen te werken maar op wonderlijke wijze ging de bal niet tussen de palen. Twintig minuten voor tijd was er wederom een knappe actie van Marten Jansen, hij behield het overzicht en legde bal panklaar voor Jesper Faber. Hij schoot de bal hard richting de hoek maar ook nu had doelman De Vries een antwoord. Tussendoor leek QVC de leiding te nemen maar in één aanval stonden de aanvallers tweemaal buitenspel. De laatste van deze twee situaties werd door de arbiter van dienst zelf waargenomen. AVC bleef jacht maken op de openingstreffer, het wist de nodige kansen creëren maar het kwam niet tot scoren. AVC-trainer Alkema probeerde iets te forceren met de inbreng van Pieter van der Schoot maar hoewel de bliksemafleider zorgde voor onrust bleven doelpunten uit. In de 85ste minuut sloeg het noodlot toe voor AVC. De over de gehele wedstrijd goed leidende scheidsrechter H.M. van Dijk ging opzichtig in de fout. De leidsman liet zich foppen door de theatraal vallende Hidde Bajema. Bajema leek op weg naar doelman Van der Walt die op tijd uit zijn doel was, de QVC-aanvaller tikte de bal uit alle macht naast de goal, verloor daarbij zijn evenwicht en kwam ten val. Hoewel doelman Van der Walt hem niet aanraakte wees de leidsman toch naar de stip. Wieger Zwaan pakte het cadeautje dankbaar uit, 0-1.

Door deze arbitrale blunder werd het kampioenschap officieus bekrachtigd. Maar terwijl QVC nog bezig was met feest vieren buiten het veld, nam AVC razendsnel de aftrap en scoorde de gelijkmaker. Deze werd afgekeurd door scheidsrechter Van Dijk. De manschappen van trainer Chris Alkema bleven knokken voor een goed resultaat maar kwamen ondanks enkele mogelijkheden via hoekschoppen en vrije trappen niet meer tot scoren. AVC verkocht haar huid duur en extra zuur voor de thuisclub was dat een foute beslissing hen een goed resultaat kostte. Daarmee zijn de kansen voor AVC op nacompetitie verkeken en is de laatste wedstrijd om des keizers baard tegen SVN'69 in Nijeveen, aanvang 14.30 uur.