8855HW
SEXBIERUM
tel. 0517-591581

Sexbierum – De weersvoorspellingen waren goed voor zaterdag maar rond de aftrap pakten donkere wolken zich samen boven Sexbierum en haalde de wind aan. De herfstachtige omstandigheden zorgden voor een kille ambiance waarbij de thuisclub niet het niveau van de laatste weken wist te halen. De gasten deden dat ondanks een enorme tegenslag een stuk beter en wonnen verdiend. Tekst Piet Nieuwenhuis

Geheel kleurloos was het ook niet te noemen wat de thuisclub liet zien maar het trapte daarmee wel met open ogen in de val van IJVC. Vanaf het beginsignaal van de goed leidende Mark Ypma was het AVC dat ten aanval trok en IJVC dat zich compact verzamelde op eigen helft. In de openingsfase kreeg AVC twee hoekschoppen waar bij de eerste iedereen al opveerde. Jelte Visser leek de bal binnen te koppen maar de bal ging via de keeper langs de verkeerde kant van de paal. De gasten uit IJlst lieten ook hierna de thuisclub aan de bal en loerde op de counter. Al vroeg in de wedstrijd trapte AVC in de voor opgezette fuik, waar AVC dacht met een fraaie combinatie door de linies van IJVC te snijden leidde bal verlies een tegen aanval in. Rens Soenveld kreeg de bal halverwege de eigen helft in de benen en lanceerde direct Lars Bos die vanaf eigen helft een vrije doortocht had naar doelman Jelle Pieter van der Walt. De aanvaller liet de Sexbierumer goalie kansloos, 9eminuut 0-1. Hierna een zelfde spelbeeld, AVC zocht de aanval en IJVC had een muur gemetseld op eigen helft. Daarbij was de thuisclub vaak te onzorgvuldig om IJVC aan het wankelen te brengen. Na zesentwintig minuten spelen moest leidsman Ypma de wedstrijd tijdelijk staken. Bij een ongelukkige botsing tussen AVC aanvaller Tjibbe Haitsma en rechtsback Reimer Hogeling van IJVC bleef de speler uit IJlst met een ernstige blessure op het veld liggen. Hogeling werd met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht en daar werd duidelijk wat iedereen al vreesde, de verdediger had tijdens de botsing een dubbele beenbreuk opgelopen. Na een onderbreking van drie kwartier werd de wedstrijd hervat, wederom een zelfde spelbeeld. De thuisclub probeerde het wel maar kon geen vuist maken tegen het achteroverleunende IJVC.

Na rust bracht AVC trainer Chris Alkema Rick Minnesma binnen de lijnen en hiermee veranderde aanvankelijk ook het wedstrijdbeeld. Waar AVC voor rust wel veel de bal had maar weinig kon uitrichten, zette het IJVC in het eerste kwart van de tweede helft met de rug tegen de muur. Tim Grond en Germ Wielinga waren dichtbij de gelijkmaker. Ook een aantal hoekschoppen van Folkert Bakker zorgden voor de nodige dreiging maar de gasten wisten steeds het vege lijf te redden. Op het uur voltrok zich het noodloot voor de thuisclub. Wederom plofte een lange bal pardoes achter de laatste linie, hierbij stond Lars Bos buitenspel maar dit bleef onopgemerkt, mede doordat Alwin Bierema eerder bij de bal was. Vervolgens gaf de verder weer ijzersterk spelende Bierema een te korte terug speelbal op Van der Walt waardoor Bos de bal onderschepte. Van der Walt wist Bos nog wel van scoren af te houden maar deed dit onreglementair. De overgebleven strafschop werd kiezelhard binnengeschoten door Pieter Kor Spoelstra, 61ste minuut 0-2. AVC was echter niet aangeslagen en het pleit voor de spelers dat zij nogmaals de rug probeerden te rechte. Een fraaie omhaal van Rick Minnesma had een beter lot verdiend. Tien minuten voor tijd leek Jorik van der Veen de aansluitingstreffer te maken maar de doelman van IJVC redde bekwaam. In de 84steminuut viel het doek definitief voor AVC toen scheidsrechter Ypma opnieuw naar de stip wees nadat IJVC via Soenveld andermaal na een counter op de helft van AVC belandde. Een slimmigheidje van de routinier zorgde voor een ongelukkig contact. Ook nu overtuigde Pieter Kor Spoelstra die doelman Van der Walt andermaal volstrekt kansloos liet. Sneu was het voor Rick Minnesma dat hij in de allerlaatste seconden nog zijn tweede gele kaart kreeg. AVC bleek deze middag niet in staat de muur van IJVC te slechten, de gasten hadden de zaken wederom uitstekend voor elkaar en bleken dodelijk effectief. Komende zaterdag gaat AVC op bezoek bij het uitstekend spelende Nagele. Aanvang wedstrijd 14.30 uur.