8315AM
LUTTELGEEST
tel. 0527-202781

Luttelgeest - De competitie startte voor AVC met een uitwedstrijd tegen het uit de derde klasse gedegradeerde TONEGO. Voor het laatst troffen beide verenigingen elkaar in het seizoen 2006/2007. Ondanks de mooie weersomstandigheden was de publieke belangstelling matig te noemen. Tekst Piet Nieuwenhuis.

AVC kwam flitsend uit de startblokken en binnen twee minuut was het Tim Grond die zijn eerste competitietreffer voor de hoofdmacht van AVC kon laten aantekenen, nadat hij werd bediend door Simon Houtsma. De thuisclub wist de schade al snel te herstellen. De eerste keer dat TONEGO voor het doel van Jelle Pieter van der Walt verscheen was het direct raak. Kinderlijk eenvoudig solleerde Sjoerd Tuinhof door de defensie van AVC om de bal vervolgens kiezelhard in de kruising te schieten, 5eminuut 1-1. Hierna ontspon zich een wedstrijd met kansjes voor beide partijen. Een omhaal van Tim Grond had een beter lot verdiend, maar de bal ging naast. Na bijna een half uur spelen was Jelte Visser er vandoor maar hij miste het doel op een haar. Ondanks de uitbraken van AVC was TONEGO de bovenliggende partij, de AVC defensie had hun handen vol aan de ijverige aanvallers van de thuisclub. De gasten kregen geen grip op het spel van TONEGO en gaven in een tijdsbestek van amper vijf minuten de wedstrijd volledig uit handen. Een foutieve pass leidde tot direct gevaar, waarna een simpele combinatie tussen Joost op den Kelder en Thijs de Vries er voor zorgde dat laatste genoemde mocht afronden, 34ste minuut 2-1. In de eerstvolgende aanval die hierop volgde ging de achterhoede van AVC gruwelijk in de fout. Eerst tastte Simon Houtsma mis waarna Bart Blok één-op-één met doelman Van der Walt koelbloedig afrondde, 36ste minuut 3-1. Direct vanaf de aftrap zaten een aantal AVC spelers in een diep rouwmoment. Hierdoor kon Bart Blok simpel onderscheppen, langs drie spelers solleren en wederom afronden, 37ste minuut 4-1. AVC leek direct te reageren. Een paar tellen later werd eerst Moaz Ellemin foutief afgestopt. De vrije trap werd gestopt door keeper Van der Walt en uit de uitbraak die hierop volgde was het keeper Wes van den Berg die een voorzet van Jelte Visser onderschepte vlak voordat Tim Grond de bal kon binnen schieten.

De tweede helft kwam een gedreven AVC uit de kleedkamer. Het kreeg direct een kans, maar Folkert Bakker wist niet te profiteren. In het vervolg van de tweede helft drong AVC de thuisclub terug. AVC creëerde diverse mogelijkheden en het wachten was dan ook op de aansluitingstreffer. Met nog twintig minuten op de klok was het dan eindelijk raak. Een combinatie tussen Jelte Visser en Tim Grond werd door de laatst genoemde afgerond. Tot ontsteltenis van de gehele bank van AVC werd de treffer geannuleerd vanwege vermeend buitenspel, hier kon geen sprake van zijn daar Grond de bal ontving van een verdediger van TONEGO. Drie minuten later was het opnieuw de combinatie Visser/Grond waaruit Grond wist te scoren, ditmaal telde de treffer wel, 4-2. De vreugde was van korte duur, AVC speelde va-banque en gaf daarbij ruimtes weg. Het was Sjoerd Tuinhof die de marge weer op drie bracht, 5-2. Maar AVC toonde veerkracht en het was Jelte Visser die nog in dezelfde minuut de spanning terug bracht. Hierna probeerde AVC nog wel de aansluitingstreffer te forceren. Kreeg het ook mogelijkheden maar ontbrak een stukje geluk waarbij ook de keeper van de thuisclub zich onderscheidde. De brandstof bij AVC raakte op, de ploeg had zich een slag in de ronde gewerkt maar de wake-up call kwam te laat. Twee minuten in blessure tijd was Sjoerd Tuinhof die zijn derde treffer liet aantekenen. Dat Bart Blok in de 97ste minuut met ook een hattrick nog de 7-3 op het scorebord zette, strooide alleen maar extra zout in de wonden van AVC. Aanstaande zaterdag wacht het treffen met Foarút in Sexbierum. Aanvang 14.30 uur.