Tussenboersweg 2
7948NZ
NIJEVEEN
tel. 0522-491360

Nijeveen – In het zonovergoten Drenthe was AVC figurant bij de afscheidsshow van SVN’69 speler Anton Bijker. Een paar honderd toeschouwers, lokale tv stations en veel vuurwerk zorgden voor een bijzondere sfeer bij een wedstrijd om des keizers baard. Tekst Piet Nieuwenhuis

Na het debacle van vorige week waarbij AVC door een arbitrale dwaling in eigen huis de nacompetitiedroom uiteen zag spatten, had AVC zich als doel gesteld zo hoog mogelijk te eindigen op de ranglijst. Daarvoor zou het de uitzwaai wedstrijd van Anton Bijker moeten verstoren. In een open wedstrijd was de thuisclub gebrand op een goed resultaat. AVC had wat moeite met het powerplay van de thuisclub maar gaf niet of nauwelijks iets weg, ondanks het ontbreken van aanvoerder Jelte Visser die vanaf de zijlijn toe moest kijken. Zijn vervanger in het hart van de defensie was Folkert van Dijk die daarmee dit seizoen zijn eerste minuten maakte en tevens de wedstrijd uitspeelde in het eerste elftal. Van Dijk speelde solide en behaalde een ruime voldoende. AVC was wel het meest dreigend en brak een aantal keren door de defensie maar kon in de openingsfase niet profiteren van de ruimte. Nadat de vlag van de grensrechter voor de zoveelste keer omhoog was gegaan besloot scheidsrechter Giemink dichter op de situatie te gaan staan. Op het half uur stak aanvoerder Arjan Outhuijse aanvaller Jorik van der Veen op avontuur, de vlag van de grensrechter ging wederom omhoog maar de leidsman wuifde dat vlagsignaal resoluut van de hand en liet doorgaan. Doelman Joost Kampherbeek kon in eerste instantie nog redden maar had op de rebound van de goed meegelopen Germ Wielenga geen antwoord, 29steminuut 0-1. SVN’69 probeerde wel gevaarlijk te worden maar slaagde hier niet in.

Na de theepauze viel bij AVC de wekenlange door blessureleed geteisterde Folkert Bakker in. Hierdoor veranderde ook de speelwijze van de gasten. Hier bleek de thuisclub in eerste instantie geen antwoord op te hebben. AVC kwam een aantal keren gevaarlijk door maar konden in de eindfase nog niet de genadeklap geven. Nadat ook Tjibbe Haitsma en Pieter van der Schoot binnen de lijnen waren gebracht leek AVC de wedstrijd definitief naar zich toe te trekken. Bij een van zijn eerste acties draaide Tjibbe Haitsma knap bij zijn tegenstander vandaan en gaf een uitstekende pas op Folkert Bakker. De rappe middenvelder bielde het overzicht en gaf de bal breed op Pieter van der Schoot die de bal overtuigend in het doel werkte, 62ste minuut 0-2. De wedstrijd leek beslist en de vermoeidheid bij de spelers op het veld nam toe. AVC dacht rustig achterover te leunen maar daar dachten de gastheren duidelijk anders over. Met nog twintig minuten te gaan wist Bastian Liemburg uit het niets de aansluitingstreffer te scoren uit een voorzet van Sem van den Berg, 71ste minuut 1-2. Twee minuten later viel de gelijkmaker. Nu was de voorzet van Rob Bouwknegt en de afmaker Bram van den Heuvel 73ste minuut 2-2. Tot frustratie bij het AVC kamp dat zo graag de “nul” voor doelman Van der Walt wilde behouden en een overwinning voor de 5eplaats wilde behalen. Als in een sprookjesboek van een afscheidswedstrijd verkreeg ietwat gemakkelijk SVN’69 een vrijetrap op 17 meter van het AVC doel. De afscheidnemende Anton Bijker belastte zich hiermee en schoot de bal in zijn allerlaatste wedstrijd bekeken over de muur in de hoek, 82ste minuut 3-2. Even leek het jongensboek van Anton Bijker bewaarheid te worden. Scoren in je laatste wedstrijd en daarmee de drie punten in eigen huis te houden. Dat eerste lukte wel maar de drie punten gunde AVC Bijker niet. Nadat Marten Jansen opzichtig tegen de grond werd gewerkt door een van de spelers van SVN’69 kon leidsman Giemink niet anders dan een strafschop toe kennen. Folkert Bakker kreeg de bal van Jansen aangereikt. Bakker faalde niet en schoot de bal overtuigend tegen de touwen, 85ste minuut 3-3.

Doordat Tollebeek haar wedstrijd verloor bij Nagele wist AVC op de laatste speeldag de 5e plaats te bemachtigen. Hoewel er geen prijs mee is gewonnen sluit AVC na een uitstekende tweede seizoenshelft het seizoen positief af waarin het kampioen QVC het vuur aan de schenen heeft gelegd, vierpunten wist te pakken van nummer twee SC Franeker en het tweemaal gelijk speelde tegen nummer drie Nagele.