Spoardyk 4
8855HW
SEXBIERUM
tel. 0517-591581

Vandaag op sportpark de Lytse Trije is voor AVC 2 de return wedstrijd tegen Stiens 3. Begin oktober vorig jaar gingen de AVC reserves nog met maar liefst 10-3 onderuit op sportpark it Gryn in Stiens. Dat de teller vanmiddag blijft steken op slechts 4 tegentreffers mag gerust een klein wonder heten.

Doel: Sido
Verdediging: Folkert (A), Ane-Jan, Johannes, Jelte, Wim en Bauke Hielke
Middenveld: Rut, Ronald, Pieter en Ate,
Aanval: Thomas, Roan en Mark Pieter

Natuurlijk hoop je als AVC 2 technisch trio (Jouke, Frans en Doede) dat de meer dan prima oefenwedstrijd in Harlingen, uitslag 1-1, een vervolg krijgt tegen Stiens. Dat was immers goed verzorgd veldspel, prima keeperswerk en door een doelpunt in het eerste bedrijf van spits Thomas stond tot minuut 87 een verdiende 0-1 op het scorebord in de Friese havenstad. Dat het uiteindelijk nog 1-1 werd in de slotseconden via een benutte strafschop mocht de pret niet drukken.

Als om één minuut over twee de prima leidende scheidsrechter De Witte voor de eerste keer fluit heeft AVC al direct een corner te pakken dankzij goed doorgaan van Ronald. Misschien komt het wel doordat Gakpo in de transferwindow is vertrokken naar Liverpool, maar feit is wel dat de corners van Pieter vandaag ook niet meer zoals voorheen van het niveau van de Eindtovenaar zijn. En dat is jammer want als je zoals vanmiddag al moeilijk tot een uitgespeelde kans komt, is een goed genomen corner van Pieter altijd een extra mogelijkheid om toch een doelpunt te maken. Zeker als je daarbij opmerkt dat AVC'er Jelte altijd goed staat bij dit soort spelhervattingen. Al vanaf de jeugdelftallen is deze multi inzetbare speler vaak betrokken bij (kop)doelpunten uit corners en vrije trappen.

Wat al halverwege het eerste bedrijf opvalt is de ruimte die de gasten wordt geboden om te voetballen. Het lijkt alsof iedere linie bij de thuisploeg een eigen wedstrijd speelt. De aanvallers wachten op bruikbare ballen zonder echt veel diepgang te creëren. De middenvelders kunnen, doordat de achterste linie niet of te laat aansluit, de gaten niet dichtlopen waardoor er niet of nauwelijks nog energie is om beide linies te ondersteunen. En dan lijkt het vanaf de kant net alsof Stiens met een mannetje meer voetbalt.

Het openingsdoelpunt is een afstandschot van zeker 25 meter dat net onder de lat binnen slaat achter Sido. De doelpuntenmaker maakt dankbaar gebruik van de geboden ruimte en met een loep zuivere uithaal staat de 0-1 op het scorebord. AVC aanvoerder Folkert probeert zijn manschappen al coachend naar voren te dirigeren om onder de Stienser druk uit te voetballen. Maar ook de backs Jelte en Johannes hebben echt wel de handen vol om de Stienser aanvalslust te temperen. Naast laatste man Folkert schuift zijn mede centrale verdediger Ane Jan graag door als extra speler op het middenveld ter ondersteuning in de opbouw naar een AVC kans.

Waar Sido in de eerste 25 minuten zeker bij vijf 100% Stienser kansen succesvol handelend moet optreden is ook Roan vanaf de linkerkant een ware handenbinder. Met een paar technische hoogstandjes probeert hij het thuispubliek te vermaken. Tot echt uitgespeelde kansen komt het echter helaas niet. Na een half uur komt Stiens via een aanval over de rechterkant op 0-2.

Met de snelheid voorin van Ronald meestal spelend vanaf de rechterkant heeft AVC al vanaf zijn JO19 periode een aanvaller met diepgang en een prima voorzet. Vandaag spelend op het middenveld komt deze kwaliteit minder uit de verf. De ervaren Rut complimenteert het trio middenvelders. De wil is er in de eerste helft beslist bij AVC om Stiens partij te bieden, maar het lijkt te  ontbreken aan een uitvoerbaar wedstrijdplan en dan blijft al snel het spelen van de lange bal over. Rust 0-2

Na de rust komt Bauke Hielke op links achter en is Jelte grensrechter. Wim (valt in voor Bauke Hielke) en Ate (valt in voor Johannes) zijn de overige wissels die popelen om hun kunsten te vertonen in de 2e helft maar moeten nog moeten wachten op een invalbeurt. Voor Roan en Mark Pieter zijn de 90 minuten voetballen in het 2e uiteraard leerzamer dan een hele wedstrijd banken bij de A selectie. En dat is dan ook meteen terug te zien in het vertoonde spel van de aanvallers gedurende de wedstrijd. De enorme hoeveelheid energie die er na de rust in wordt gestoken, ook door spits Thomas, zou eigenlijk aanstekelijk moeten werken op de overige spelers.

Maar zoals de koptekst al aangeeft mag Stiens er na de thee lustig op los combineren. De ruimtes tussen de linies zijn groot en als de verdediging dan in plaats op buitenspel speelt, alleen maar naar achteren loopt is het een klein wonder dat de gasten nog slechts 2 keer het net weten te vinden. Wellicht dat de geboden ruimte ook wel de juiste concentratie weg neemt bij Stiens want veel ballen verdwijnen nu over en naast het doel van Sido.

Twee tegen doelpunten doordat er op verschillende posities op het veld niet goed wordt geanticipeerd. Jelte vlagt een paar keer keurig voor buitenspel en dat had nog vaker gekund, want de Stienser aanvallers starten net als in het eerste bedrijf steeds vanaf randje buitenspel. En om nu bij ieder tegendoelpunt naar een ander te wijzen duidt op weinig zelfreflectie op het eigen vertoonde spel. En dit is wel een dingetje om er voor het restant van de competitie snel uit te halen want voetbal is en blijft een teamsport heren!