8855HW
SEXBIERUM
tel. 0517-591581

Ik heb best wel lang getwijfeld om dit verslagje te schrijven. Want zoals de LC al terecht kopte was het voetbal gisteren maar bijzaak in Sexbierum. Op indrukwekkende wijze stond vv AVC gisteren stil bij het overlijden van Egbert en de vermissing van Riemer. Met geen pen is dit drama te beschrijven en de leegte die de hele familie voelt is niet voor te stellen.

Om 12 uur, na een indrukwekkende minuut stilte, fluit scheidsrechter Ykema de wedstrijd AVC 2 tegen Leeuwarder Zwaluwen 5 in gang. De thuisploeg in de uit shirts en net als de gasten spelend met rouwbanden ter nagedachtenis aan Egbert en Riemer. De gedenkplaats het spandoek voor Riemer en de massaal gekomen fans en dorpsbewoners het moet de aanwezige familie goed hebben gedaan dat zoveel mensen hielden van hun Egbert en Riemer.

In de eerste minuten is AVC gelijkwaardig aan de gasten. Met maar liefst 12 senioren eftallen bij de Leeuwarders treft de thuisploeg, net als onlangs bij Blauw Wit4, een prima voetballende tegenstander met veel onder de 23 jeugd. En die willen best even 90 minuten laten zien dat ze kunnen ballen.

Na een schot in de 4e minuut van Zwaluwen waarbij de bal zonder problemen wordt gestopt door Sido, krijgt de thuisploeg in de 6e minuut een corner. En dat dit een klusje is voor corner specialist Pieter Tulner blijkt maar weer eens. De bal belandt bij de eerste paal op het hoofd van de goed vrijgelopen Mark Pieter die hard de 1-0 tegen de touwen kopt. "Alla Gakpo", zoals Wim terecht opmerkt over de perfecte corners van zijn ploeggenoot.

Een terechte voorsprong want bij AVC lijkt de ideale speelwijze gevonden te zijn en dan komt zo'n doelpunt natuurlijk niet uit het niets. Tot de gelijkmaker via een strafschop voor Zwaluwen, die overigens onberispelijk wordt ingeschoten, blijkt uit niets dat het verval zo groot zal gaan worden in het tweede bedrijf. Folkert (A) en Ane Jan staan weer centraal achterin met Jelte (Johannes) en Wim als backs. Brian is de spelverdeler op het middenveld met Mark Pieter op rechts en Pieter op links. Voorin is Thomas de meest vooruitgeschoven speler met op de flanken Ate en Denis (geen familie van de legendarische Hristo Stoichkov). Bart en Rene zijn de wisselspelers.

Voor de thee komt Zwaluwen ook nog op voorsprong. Een prima counter over rechts waarbij de bal via een AVC been precies voor de voeten valt van de goed meegelopen linksbuiten van de gasten. En dan is het alleen nog een kwestie van de bal binnen lopen 1-2.
Na de thee komt Rene erbij op het middenveld; hij vervangt Denis. Hierdoor schuift Mark Pieter door naar de aanval. Waar Pieter Tulner veel zogenaamde vuile meters moet maken om de gaten dicht te lopen, zijn het Brian en Rene die veel aanvallend denken en met fraaie acties de aanvallers aan het werk proberen te zetten.

Waar je dan hoopt op de snelle gelijkmaker vallen uit het niets de 1-3 en 1-4. Even hoop je dan nog dat de wedstrijd kantelt wanneer Johannes de rebound van de Zwaluwen keeper hard tegen de touwen jaagt 2-4. Weer is de corner van Pieter perfect en de uithaal van Rene rand strafschopgebied verdiende het om tot doelpunt binnen te slaan.

Een schot van Rene van eigen helft op het doel wordt nog net door de Zwaluwen keeper tot corner getik. Dat de bal er vanaf eigen helft best in kan vliegen heeft Rene in de jeugdelftallen dikwijls laten zien.

Na een klein uur is bij de meeste AVC ers de batterij leeg en combineren de gasten er nog een half uur lustig op los. Passes over 3 meter naar iemand in hetzelfde shirt lukt niet meer. Aanvallers die verzuimen al vroeg de opbouw te storen en verdedigers die achteruit lopen bij de aanvallen van Zwaluwen. Een schot wat jammerlijk van richting wordt veranderd en achter Sido binnen valt. Wat er na de rust allemaal fout ging bij de thuisploeg zal ook staf zich hebben afgevraagd.

De kenners zeggen vaak dat het nooit aan één speler heeft gelegen bij een verloren potje voetbal. Maar het ontbreken van aanjager Jorik op het middenveld vandaag, in de gewonnen wedstrijd tegen Deinum 2 nog de absolute uitblinker, deed zich wel degelijk gelden. Inzet, creatief, overzicht en scorend vermogen; niet voor niets is Jorik al op jonge leeftijd bij de A selectie gehaald.

Dat het uiteindelijk nog 2-7 wordt is louter voor de statistici. Jammer is het wel dat enkele spelers het na afloop nodig vinden om teamgenoten de schuld te geven van deze nederlaag. Een grote spiegel in de kleedkamer doet soms wonderen heren. Volgende week zaterdag is hekkensluiter SDS 3 de volgende tegenstander op sportpark de Lytse Trije.