Spoardyk 4
8855HW
SEXBIERUM
tel. 0517-591581

Sexbierum – De ingrediënten voor een spannende derby tussen AVC Sexbierum en Sportclub Franeker waren aanwezig. De Franekers zijn verwikkeld in de strijd om het kampioenschap terwijl AVC na de winterstop probeert aan te haken bij de subtop. Ruim 300 toeschouwers vonden een plekje langs de lijn op sportpark de Lytse Trije. Tekst Piet Nieuwenhuis, foto's Marcel Teensma - Van Wad tot Stad

De meeste derby’s zijn voetbaltechnisch niet hoogstaand maar staan vaak wel garant voor veel spanning. Zo ook deze ontmoeting tussen dorp en stad. In oktober van het vorig jaar eindige de voetbaltwist in een 2-2 gelijkspel waarbij de Franekers de eerste helft de bovenliggende partij waren en de tweede helft was voor de Sexbierumers. Zaterdag werd het op een moeilijk bespeelbaar veld een waar voetbalgevecht. Waarbij de thuisclub direct liet zien haar huid duur te verkopen. Na amper twee minuten spelen zette Arjan Outhuijse de toon door Karst Hannema hard tegen de grond te werken. Het kostte Outhuijse een gele prent. In de eerste twintig minuten daarna gebeurde er weinig voor beide doelen. De gasten hadden wel meer balbezit maar daarmee kon het de thuisclub niet verontrusten. Een hoekschop na vijfentwintig minuten spelen leek uitkomst te bieden voor de Franekers. De bal van Rob Postma viel pardoes voor de voeten van Marco de Groot, uit de draai leek hij de bal in de kruising te schieten. Doelman Jelle Pieter van der Walt toonde zijn klasse door met een schitterende reflex de bal uit de kruising te ranselen. Op het half uur eisten de beide heren andermaal een hoofdrol op. De Groot ontfermde zich over een verkregen vrije trap en tilde deze over de muur, de bal draaide naar binnen waardoor Van der Walt aan de bal voorbij leek te gaan maar hij kreeg nog een hand achter de bal waardoor de brilstand op het scorebord bleef staan. Aan de andere kant was het Tim Grond die voor dreiging zorgde maar ook hij kon het net niet vinden.

Na de rust nam AVC het heft in handen en trok de wedstrijd meer en meer naar zich toe tot frustratie van de Franekers. Onder leiding van het defensieve bolwerk Alwin Bierema, Jelte Visser en Arjan Outhuijse toog de thuisclub steeds vaker op de helft van de gasten. Na een combinatie met Grond kreeg Johannes van der Veen een behoorlijke mogelijkheid maar zijn schot belandde in de handen van Franeker doelman Irolt Biesma. AVC was vastberaden en voelde goed aan dat de Franekers het lastig hadden met de strijdwijze van de thuisclub. Doelman Biesma moest alle zeilen bijzetten toen Simon Houtsma de bal richting de aanvallers stuurde maar daarbij de bal zoveel vaart mee gaf dat Biesma zich helemaal moest strekken om een doelpunt te voorkomen. Op het uur kropen de Franekers door het oog van de naald. Na een prima aanval werd Johannes van der Veen weggestuurd door Folkert Bakker, Van der Veen leverde een puntgave voorzet af bij topschutter Tim Grond die niet helemaal goed uitkwam waardoor zijn kopbal voor een leeg doel over vloog. Enkele minuten later bracht AVC trainer Chris Alkema de jonge Germ Wielenga voor Tjibbe Haitsma. De Franekers probeerde het wel maar waren in de tweede helft niet bij machte om kansen te creëren. Dat deed AVC wel, een steekpass van Van der Veen op Arjan Outhuijse zette laatste genoemde oog in oog met doelman Biesma waar de Franeker goalie als winnaar uit de strijd kwam. De overgebleven hoekschop werd door Simon Houtsma voor het doel gebracht. Uitgerekend invaller Wielenga, die vorig seizoen nog bij SC Franeker speelde (JO19-1) kopte de bal achter doelman Biesma en bracht daarmee de thuisclub in extase, 71ste minuut 1-0. Wie dacht dat hierna de gasten va-banque zouden spelen op jacht naar de gelijkmaker kwam bedrogen uit. De thuisclub had haar zaken op orde en kreeg  zelfs nog een enorme kans op een tweede treffer. Een voorzet van Van der Veen ging net voorbij aan Tim Grond, waarna Edwin Hiemstra met een sliding Roan Hooghiemster van scoren wist af te houden. Na 90 minuten spelen gingen de handen omhoog bij de thuisclub en heeft SC Franeker een week de tijd om de wonden te likken en zich op te richten op de strijd om het kampioenschap. AVC mocht de Paasdagen even genieten van de derbywinst maar wacht zaterdag wederom een thuiswedstrijd als het goed voetballende IJVC op bezoek komt, aanvang 14.30u. SC Franeker ontvangt Tollebeek, die wedstrijd start om 15.00u.