Mannen KNVB beker Amateurs poulefase Groep 2 22

Spoardyk 4
8855HW
SEXBIERUM
tel. 0517-591581

Sexbierum – Het was voor AVC de vijfde wedstrijd in veertien dagen tijd. De voorbereiding verloopt wisselend voor de Sexbierumers. Het verloor daarin slechts éénmaal nipt van 2e klasse Dronrijp (1-0) maar de verschillen in de wedstrijd zijn nog te groot. Goede fases worden afgewisseld met slordige momenten. In de eerste bekerwedstrijd van AVC tegen Arum was dat niet anders.

Op een zonovergoten sportpark De Lytse Trije begon AVC stormachtig en had het al binnen een minuut op een voorsprong kunnen staan ware het niet dat spits Rick Minnensma te veel tijd nodig had en daarbij het overzicht verloor. Na deze veelbelovende opening zakte het tempo al snel uit de wedstrijd. AVC trachtte gecontroleerd te zoeken naar een opening in de muur van Arum maar het tempo was daarvoor veel te laag en het spel te slordig om Arum doelman Irolt Biesma in de problemen te brengen. Na zes minuten spelen gaf de AVC defensie volledig onnodig een vrije trap weg. Tim Jaarsma bracht de bal laag in het zestienmetergebied en daar anticipeerde de AVC defensie niet adequaat op, Dirk-Henk Kuipers was er als de kippen bij en schoof de bal kinderlijk eenvoudig langs AVC doelman Jelle Pieter van der Walt, 0-1. Na de openingstreffer liet Arum de thuisclub aan de bal maar die miste de creativiteit en het tempo om de muur van Arum te slechten. Richting de rust kwam AVC wel steeds verder naar voren. Op slag van rust zette de thuisclub de gasten stevig onder druk en veroverde Arjan Outhuijse de bal, ging de één-twee aan met Rick Minnensma, hier leek Aron hansma van Arum een stokje voor te steken maar Outhuijse bleek doortastender en kwam oog in oog met doelman Biesma, de middenvelder van AVC bleef rustig en schoot beheerst binnen, 1-1. Een minuut later mocht AVC andermaal juichen. Doelman van der Walt voetbalde goed mee en bediende rechtsback Mike Faber, die zette op zijn beurt Jelte Visser aan het werk. Hij behield het overzicht en vond bij de tweede paal Rick Minnensma. De kersverse AVC spits bleef rustig, kapte zijn tegenstander uit en schoot beheerst raak, 2-1.

Na rust kwam er aanvankelijk een ander AVC uit de kleedkamer, het begon feller aan de tweede helft en schroefde het tempo aan de hand van invaller Folkert Bakker flink op. In het eerste kwartier na rust had AVC afstand kunnen en misschien wel moeten nemen van de gasten. Het brak een aantal keren door de defensie van Arum maar was niet gelukkig in de eindpass of afronding. Op aangeven van Marten Jansen en Sofian Azehaf mocht aanvaller Minnesma van dichtbij intikken maar wist doelman Biesma zijn inzet onschadelijk te maken. Op een schot van Folkert Bakker had Biesma de hulp van de binnenkant van de paal nodig. Op een volgende inzet van Bakker moest Biesma een rebound toestaan aan Pieter van der Schoot, die de bal feilloos tegen de touwen schoot maar dit deed in buitenspel positie. Maar bij het uitblijven van de doelpunten slopen er meer en meer slordigheden in het spel van de thuisclub en leek de pijp bij een aantal spelers leeg te zijn. De gasten probeerden het wel en namen halverwege de tweede helft ook het initiatief maar waren eveneens slordig in de keuzes waardoor ook doelman Van der Walt nauwelijks in actie hoefde te komen. Twee minuten voor tijd werd de voormalig inwoner van Tzummarum echt getest. De doelman moest gestrekt naar de hoek maar kon de bal klemvast uit de benedenhoek plukken.

Deze zomeravond wedstrijd bracht de in redelijke aantallen aanwezige toeschouwers weinig kijkplezier maar zullen AVC trainer Chris Alkema en Arum trainer Hein Frietema wel huiswerk hebben opgeleverd. Arum ontvangt komende zaterdag IJVC terwijl AVC op dinsdag 12 september gastheer is voor buurman SC Franeker.