Spoardyk 4
8855HW
SEXBIERUM
tel. 0517-591581

Sexbierum – De weersomstandigheden waren zaterdag bar en boos. Vriend en vijand waren het er over eens dat de wedstrijd AVC tegen Foarút niet gespeeld had moeten worden. AVC Trainer Chris Alkema was na afloop duidelijk ,,Voor beide teams is de situatie hetzelfde dus daar kunnen we ons niet achter verschuilen, maar mijns inziens doe je hier niemand een plezier mee”. De trainer had na afloop met gemengde gevoelens. De wedstrijd verloren maar wel periodekampioen geworden.

AVC begon sterk aan het duel met Foarút en had in de openingsfase al een dot van een kans via Rick Minnensma. De AVC spits vond doelman Henk Witte op zijn pad. Gaandeweg de eerste helft kwam het duel meer in balans, Foarút kwam beter in de wedstrijd maar na een kwartier spelen had AVC de leiding moeten nemen. Opnieuw was het Minnemsa die zichzelf knap vrijspeelde maar besloot voor eigen succes te gaan, terwijl naast hem aanvoerder Jelte Visser helemaal vrijstaand klaarstond om de bal binnen te schuiven. Maar ook Foarút liet zich eenmaal gevaarlijk zien voor doelman Jelle Pieter van der Walt. Een lange bal, die  door de wind een rare curve maakte viel plots achter de laatste linie. Evert Telenga leek op weg naar de 0-1 maar stuitte op doelman Van der Walt. Tien minuten voor rust was het Tiemo Postma die een fijn aangesneden voorzet afleverde op het hoofd van Sofian Azehaf, de aanvaller kopt de bal vervolgens recht in de handen van doelman Witte. AVC probeerde het wel, kreeg vele hoekschoppen in de eerste helft maar kon daar geen profijt uit halen. Foarút wat na haar mogelijkheden speelde kwam voetballend ook niet tot grote mogelijkheden. Op slag van rust kwam het doelpunt van Foarút dan ook letterlijk uit de luchtvallen. Uit een inworp was de organisatie even zoek bij AVC, Matthijs Kompier mocht de bal geheel vrijstaand voorzetten en spits Erik Terpstra wist de bal tegen de touwen te koppen, 44ste minuut 0-1.

Na rust trok AVC de touwtjes steviger aan, de ploeg melde zich veelvuldig op de helft van de gasten maar het defensieve bolwerk van Foarút vertoonde geen scheuren. Gesteund door de wind in de rug was Foarút gevaarlijk in de omschakeling daar waar AVC steeds meer risico moest nemen. Een drietal hoekschoppen van de gasten waren levensgevaarlijk, Erik Terpstra speelde daarbij nog voor Sinterklaas, door zijn voet niet tegen de bal te zetten mistte hij een ogenschijnlijk niet te missen kans. Aan de andere kant miste Rick Minnensma een enorme kans maar ook hij kreeg de bal niet over de doellijn. Invaller Roan Hooghiemster passeerde zijn tegenstander en kwam gevaarlijk door in het zestienmetergebied. Hij behield het overzicht en bood Jelte Visser de gelegenheid de bal tegen de touwen te schuiven. Heel Sexbierum stond al te juichen maar zijn inzet ging voor open doel over de deklat. AVC drong wel aan maar de defensie van Foarút weigerde te capituleren, of het was Henk Witte die in de weg stond. Foarút bleef gevaarlijk in de omschakeling en zes minuten voor tijd besliste Tycho de Groot de wedstrijd, na een snelle uitbraak schoof hij de bal in het doel. 84ste minuut 0-2. Ook hierna bleef AVC het wel proberen maar kreeg het Foarút niet aan het wankelen. Dat Tycho de Groot in blessuretijd na een uitval ook nog de 0-3 liet aantekenen was slechts voor de statistieken.Foarút ging het beste om met de weersomstandigheden en toonde zich een hecht collectief. Doordat ook Lions verloor bij FC Birdaard (4-3) kroonde AVC zich ondanks de nederlaag toch tot periodekampioen. ,,Foarút heeft vandaag het beste verdedigd en het beste aangevallen dus dik verdiend gewonnen. Bij ons was het aan de bal niet goed genoeg. In deze omstandigheden weet je dat voor komen essentieel is. We hebben daarvoor genoeg kansen gehad en ook zeker een enorme kans op de 1-1. Als je die niet verzilverd dan wordt het een moeilijke middag. Zo’n wedstrijd zit er een keer tussen. Dat we dan alsnog de periode pakken is wel een bekroning op de seizoenstart en daar mogen we best even van genieten” zo sprak AVC trainer Alkema na afloop. Komende zaterdag reist AVC af naar Deinum, aanvang 14.30u