Gravinnewei 3
9011XC
JIRNSUM
tel. 0566-601142

Irnsum – Het vele regenwater van afgelopen week zorgde voor kopzorgen bij de consul van vv Irnsum. De grasmat had meer weg van een ijsbaan dan een voetbalveld, desondanks werd er zaterdagmiddag afgetrapt. De weer in grote getale aanwezige supporters uit Sexbierum zagen met name in de tweede helft een oppermachtig AVC. Al leek het daar in de eerste helft niet op. Tekst Piet Nieuwenhuis.

De thuisclub had met vier punten uit de laatste twee wedstrijden vertrouwen getankt en was geenszins van plan om de gasten de punten cadeau te doen. Het “andere oranje” begon dan ook fanatiek aan het duel en trachtte AVC vroeg terug te dringen op eigen helft. De gasten kwamen hierdoor niet direct in de problemen maar konden door slordigheden in de passing ook geen controle over de wedstrijd krijgen. Irnsum was wel dreigend maar maakte in de eindfase verkeerde keuzes waardoor doelman Jelle Pieter van der Walt zich geen zorgen hoefde te maken. Gaandeweg de eerste helft kwam AVC beter in de wedstrijd en meldde het zich steeds vaker op de helft van de gastheren. Zo waren er al enkele speldenprikken die de voorsprong aankondigden. Na een vlot lopende aanval behield Jelte Visser het overzicht en bediende Marten Jansen. Irnsum doelman Stefan van der Leij wist de inzet van Jansen nog te keren maar in de rebound kon Jelte Visser eenvoudig afronden, 19e minuut 0-1. Hierna leek AVC door te drukken, het kreeg kansen via Rick Minnensma en Marten Jansen, waar het met name bij Minnensma aan geluk ontbrak. Zijn schot leek al binnen te vallen, werd van richting veranderd en plofte pardoes naast de verkeerde kant van de paal daar waar de doelman al verslagen was. Na een opstapeling van fouten bij AVC kreeg Sander van der Velde uit het niets een vrije doortocht. Met een droge schuiver in de verre hoek liet Van der Velde doelman Van der Walt kansloos, 27ste minuut 1-1. De gasten raakte niet in de war van deze tegenslag en namen meer en meer het initiatief. Marten Jansen wist na een uitstekende actie de bal bij Jelte Visser te krijgen, de aanvoerder van AVC schoot de bal vervolgens beheerst buiten bereik van doelman Van der Leij in de hoek, 35ste minuut 1-2. Hierna had AVC al uit kunnen en misschien wel moeten lopen, al zou dat voor de verhoudingen binnen het veld wel ietwat geflatteerd zijn geweest.

Na de pauze verscheen er een ander AVC binnen de lijnen, hoewel de zelfde elf aan de aftrap verschenen begonnen de Sexbierumers een stuk scherper aan het tweede bedrijf. Irnsum kwam er nog maar sporadisch uit en kwam niet verder dan enkele losse flodders. Bij AVC waren op het uur Simon Houtsma en Sofian Azehaf binnen de lijnen gekomen en met name laatst genoemde vertolkte een hoofdrol. De technisch begaafde Franeker in AVC dienst, stond nog maar koud in het veld toen hij een afgemeten voorzet afleverde bij aanvoerder Jelte Visser die de bal tegen de touwen kopte, 63ste minuut 1-3. Hiermee complementeerde hij zijn hattrick en ging daarmee ook voormalig clubtopscorer Simon de Schiffart (106 doelpunten) voorbij op de clubtopscoorders lijst aller tijden, het record staat nu op 107 treffers. Nog geen twee minuten later was er een schitterende aanval van AVC die na een dito combinatie tussen Visser en Tiemo Postma op overtuigende wijze door Postma tegen de touwen werd geschoten, 65ste minuut 1-4. Bij Irnsum was alle hoop op een goede afloop vervlogen terwijl bij de gasten het spelplezier van de gezichten afspatte. Vloeide combinaties leidden tot overwerk van de Irnsum defensie om de schade enigszins beperkt te houden. Maar de thuisclub kon de dadendrang van AVC maar moeilijk beteugelen. Sofian Azehaf gaf wederom een afgemeten voorzet en ditmaal was het spits Rick Minnensma die de bal tegen de touwen wist te koppen, 69ste minuut 1-5. AVC liet de teugels iets vieren al bleef het houden en keren voor de thuisclub. Een vlammend schot van Simon Houtsma had een beter lot verdiend, maar werd stijlvol onder de lat vandaan getikt door doelman Van der Leij. Het slotakkoord was voor Johannes van der Veen die van achteruit de aanval opzette, combineerde met Jelte Visser en hij verscheen zelf vrij voor doelman Van der Leij. Van der Veen faalde niet en schoof de bal beheerst in het doel, 90ste minuut 1-6.
Door het verrassende gelijkspel van koploper vv Makkum tegen FC Birdaard mag AVC zich in ieder geval weer een week koploper noemen van de 4e klasse B, voor wat het waard is. Komende zaterdag komt nummer drie vc Trynwâlden op bezoek in Sexbierum, aanvang 14.30u.