Suderseewei 1
8754GK
MAKKUM FR
tel. 0515-232266

Makkum – Ondanks de herfstachtige omstandigheden trok het duel tussen de nummer één en twee van de 4eklasse B veel publiek. Thuisclub vv Makkum wordt gezien als gedoodverfde titelkandidaat, de gasten uit Sexbierum gelden als outsiders die met drie punten voorsprong aan het duel begonnen. Het werd een interessant treffen waarbij AVC het vuur aan de schenen werd gelegd door vv Makkum. Maar de gasten bleken het meest effectief.

In de openingsfase probeerde de thuisclub met veel energie de gasten te overrompelen. Maar de gastheren deden dit zonder al te veel overleg waardoor gevaar voor het AVC doel uitbleef. Gaandeweg de eerste helft kwam AVC beter in de wedstrijd en er ontspon zich een levendige tweestrijd, de gasten waren daarin het meest dreigend. De bezoekers uit Sexbierum zijn de laatste weken op stoom en ook in Makkum toonde AVC zich een sterk collectief. Nadat een aanval van de bezoekers leek te stranden wist Tiemo Postma op schitterende wijze de bal te controleren en hij zocht Marten Jansen. Laatstgenoemde wist met de punt van de schoen de bal bij Rick Minnesma te krijgen. Minnesma stond daarbij ineens vogeltje vrij voor doelman Hyltje Bosma van Makkum en liet deze volstrekt kansloos, 19eminuut 0-1. Makkum moest in de achtervolging maar kon geen vuist maken. Sterker nog, AVC legde misschien wel de mooiste aanval van de middag op de mat. Jelte Visser wist Postma te bereiken waarna Minnesma zijn tweede van de dag had moeten maken, maar daar stak doelman Bosma met een schitterende reflex een stokje voor. Na ruim een half uur spelen was daar het eerste echte gevaar van de thuisclub. Een schot van Gerben de Boer leek naast te zeilen, waarbij doelman Jelle Pieter van der Walt het zekere voor het onzekere nam en de bal keerde. Hij moest daarbij een rebound toestaan aan Jelle Attema, maar de rechtsbuiten van Makkum schoot de bal voorlangs. Met nog vijf minuten tot de rust had AVC de score moeten verdubbelen. Na wederom een prima aanval werd Germ Wielenga helemaal vrijgespeeld door Minnesma, Wielenga had de hoeken voor het uitzoeken maar zijn inzet belande op de paal. Ondertussen liepen de gemoederen soms hoog op. Bij de spelers van Makkum liepen de frustraties zo hoog op dat het duel leek te ontsporen. Het rustsignaal kwam dan ook op een goed moment.

Na de theepauze leek de rust in het veld wedergekeerd en maakte de thuisclub jacht op de gelijkmaker. Makkum had dan wel een veldoverwicht maar tot mogelijkheden leidde dit niet. Tot overmaat van ramp moest de thuisclub ook nog verder met tien man. Marten Jansen zag een overtreding op Jelle Attema bestraft worden. Na het fluitsignaal tikte Jansen de bal weg terwijl Attema deze wilde blokken maar daarbij de bal miste en het scheenbeen van Jansen raakte. Scheidsrechter Van den Beld toonde Attema direct de rode kaart. Wie dan verwacht had dat Makkum was geknakt en AVC het duel wel even zou uitvoetballen kwam bedrogen uit. De thuisclub deed er een schepje bovenop en liet zich veelvuldig zien op de helft van AVC. De gastheren waren wel dreigend maar grote kansen leverde het niet op. Met nog twintig minuten op de klok was Makkum desondanks wel dicht bij de tot dan toe verdiende gelijkmaker. Rudmer Postma ontving de bal op zo’n twintig meter van het doel en haalde verwoestend uit. De bal leek in de kruising te belanden maar doelman Jelle Pieter van der Walt wist met een katachtige reactie zijn doel schoon te houden. Gaandeweg de tweede helft kwamen er steeds meer mogelijkheden voor de gasten om gebruik te maken van de ruimtes die Makkum noodgedwongen moest laten. Een schitterende combinatie tussen Sofian Azehaf en Arjan Outhuijse verschafte Azehaf een vrije doortocht naar het vijandelijk doel. Azehaf liet doelman Bosma geen kans, 78ste minuut 0-2. Hierna was de wedstrijd gespeeld en kreeg AVC kans op meer. Invallers Roan Hooghiemster en Pieter van der Schoot gooiden de wedstrijd definitief in het slot. Hooghiemster was de aangever en Van der Schoot rondde beheerst af, 86steminuut 0-3.

Door deze enigszins verrassende doch verdiende overwinning zet AVC kampioenskandidaat Makkum voorlopig op een zestal punten achterstand. Komende zaterdag wacht AVC in eigen huis het treffen met Foarút, aanvang 14.30u.