Rypsterdyk 23
9036JE
MENAAM
tel. 0518-451705

Menaldum - Er stond veel op het spel bij de “derby” tussen Foarút en AVC. Beide ploegen moesten winnen om in het spoor te blijven van het ontketende Lions'66. Vooraf dichtten de supporters Foarút nog veel kans toe. AVC dat maandenlang vier aan kop ging haalde uit de laatste vijf wedstrijden slechts twee punten. Maar de ploeg uit Sexbierum lijkt op tijd wakker te zijn geworden.

Foarút begon aanvankelijk beter aan het duel. AVC leek last te hebben van de spanning en de veldomstandigheden. Tot mogelijkheden leidde dit nog niet en na een klein kwartier had AVC voldoende grip op de wedstrijd en kwamen de Sexbierumers ook aan opbouwen toe. Hoewel de bezoekers de touwtjes in handen namen leverde dit niet direct kansen op. Toch had AVC wel de mogelijkheden, na goed doorzetten bereikte Sofian Azehaf spits Rick Minnesma, de lange spits zag Marten Jansen geheel vrijstaan maar de pass van Minnesma kwam net iets achter Jansen waardoor de vrije doortocht werd belemmerd. Op het half uur dook Germ Wielenga namens de gasten het zestienmetergebied in en schoot de bal hard voor het doel, de bal werd door Foarút speler Mark Dijkstra van richting veranderd die daardoor zijn eigen doelman passeerde. Henk Witte wist de bal nog met een katachtige reflex achter de doellijn vandaan te halen waardoor er twijfel ontstond. Scheidsrechter Achttien kon het naar eigen zeggen niet goed waarnemen en ook de assistent-scheidsrechter van Foarút hielt zijn vlag omlaag. Achteraf zou blijken dat de bal wel degelijk de doellijn was gepasseerd, maar niet waargenomen en dus bleef de stand tot dan 0-0. Op slag van rust manoeuvreerde Marten Jansen zich nog in kansrijke positie maar terwijl hij uithaalde gleed hij weg. De thuisclub kon daar weinig tot niets tegenover zetten.

De gasten kwamen na de theepauze een stuk scherper uit de kleedkamer. Binnen vier minuten had AVC waar het op dat moment ook recht op had. Stefan Stuiver vond de weg geslopen Rick Minnesma, de spits leverde een afgemeten voorzet af bij Marten Jansen, die met een sublieme voetbeweging de bal net genoeg toucheerde om deze langs keeper Henk Witte en via de binnenkant van de paal in het doel te leggen, 49ste minuut 0-1. Na de openingstreffer trachtte Foarút zich terug in de wedstrijd te knokken en probeerde veelal via de zijkanten door te komen. De thuisclub was daarbij slordig in de eindfase waardoor kansen uitbleven en de frustraties zichtbaar toenamen. Aan de andere kant was Minnesma op de achterlijn Menne Langhout te snel af en zag Jansen geheel vrijstaan voor het doel. Vlak voor dat Jansen de bal wilde binnenschieten tikte doelman Witte zijn voet aan waardoor Jansen uit balans werd gebracht en naar de grond ging. Scheidsrechter Achttien wees gedecideerd naar de stip. Marten Jansen zelf velde het vonnis, hij stuurde Witte de verkeerde kant op, 71ste minuut 0-2. Foarút had de hele wedstrijd al weinig te vertellen en ook het slotoffensief bleef eigenlijk uit. Daarom kwam de winst bij de ploeg die daar gezien de wedstrijd het meest aanspraak op maakte. Foarút kan zich naar alle waarschijnlijkheid op gaan maken voor de nacompetitie. Met nog drie wedstrijden is de achterstand op Lions inmiddels zes punten en AVC staat nu vier punten voor op de Menamers, die Makkum ook weer nabij zagen komen. Volgende week staat voor Foarút de lastige uitwedstrijd in en tegen Irnsum op het programma. Terwijl AVC de ploeg van oud-trainer Ton Hartman Deinum ontvangt in Sexbierum, aanvang 14.30 uur.