Spoardyk 4
8855HW
SEXBIERUM
tel. 0517-591581

Sexbierum – Aan de seizoensouverture zal AVC een dubbel gevoel overhouden. De blauwhemden schoten uit de startblokken maar moesten het grootste gedeelte van de wedstrijd uitspelen met 10 man. De ploeg bleek een sterk collectief te zijn en toonde in de tweede helft veerkracht. Daarmee had het wel de gewenste start van de competitie maar wel met een nare bijsmaak. Tekst Piet Nieuwenhuis.

De thuisclub begon uitstekend aan de wedstrijd, met prima veldspel speelde het diverse mogelijkheden bij elkaar. Al na drie minuten had Sofian Azehaf zijn competitiedebuut kunnen bekronen met een doelpunt. Na een vlot lopende aanval kreeg Azehaf de bal op een presenteerblaadje van Rick Minnesma maar de inzet van Azehaf belandde op de paal. AVC kreeg in het eerste kwartier diverse mogelijkheden via Rick Minnesma, Marten Jansen en Folkert Bakker. Maar het veldoverwicht werd niet op het scorebord zichtbaar waardoor de gasten in de wedstrijd bleven. De gasten konden er maar weinig tegenover zetten. De verdiende voorsprong liet dan wel even op zich wachten maar de totstandkoming van het eerste seizoensdoelpunt was wel prachtig. Na een prima aanval was er een combinatie tussen Rick Minnesma en Folkert bakker, hierdoor kwam laatst genoemde oog in oog met de doelman van De Wâlde en schoot de bal overtuigend tegen de touwen, 19e minuut 1-0. In de fases hierna speelde AVC ongeduldig. Het voelde aan alles dat het in deze openingswedstrijd beter was dan haar tegenstander maar werd daardoor onzorgvuldig. Met name aanvoerder Jelte Visser had in de eindfase het vizier niet op scherp. Een aantal keren kwamen de AVC’ers in een overtal rondom het zestienmetergebied van de Wâlde en leek de ploeg dit uit te spelen maar dan waren de keuzes niet goed of de passes niet zuiver. Zeven minuten voor rust was er andermaal zo’n overtal situatie, nu was het Rick Minnesma die ruzie had met de bal. In zijn poging de bal direct terug te veroveren maakt Minnesma een verkeerde keuze. Uit frustratie kwam de aanvaller van AVC veel te hard inglijden, hoewel de bal er nog tussen zat nam Minnesma een veel te groot risico. Scheidsrechter Zijlstra kon niets anders doen dan Minnesma met rood van het veld sturen.

In de rust moest er een plan worden gesmeed door AVC om de elf van De Wâlde van het lijf te houden. AVC begon voortvarend en was met tien man twee keer dichtbij een treffer. De Wâlde leek geen oplossing te vinden om de man meer situatie uit te spelen. Moet gezegd dat de tien spelers van de thuisclub vol overgave de voorsprong verdedigden. Op het uur probeerde Jouke Jan de Vries het maar eens van buiten de zestienmeter. Zijn inzet leek een gemakkelijke prooi voor doelman Van der Walt maar werd vlak voor zijn neus aangeraakt door Mike Faber, waardoor de bal bijna in eigen doel caramboleerde, de lat bood uitkomst. De Wâlde leek op te leven maar nadat een inzet van Marten Tromp jammerlijk over het doel van Van der Walt vloog leek het geloof bij de gasten steeds verder weg te zakken. AVC bleef in de omschakeling gevaarlijk. Een afgemeten voorzet van Folkert Bakker kwam bij Jelte Visser. De aanvoerder leek de bal binnen te koppen maar zijn inzet ging net langs de verkeerde kant van de paal. Met nog een kwartier te spelen moest AVC toch buigen. Hierbij kregen de gasten wel de hulp van Scheidsrechter Zijlstra. Alwin Bierema tikte de bal voor de voeten van de aanvaller vandaan maar die ging gretig naar de grond. Scheidsrechter Zijlstra trapte er in en legde de bal op de stip. Jouke Jan de Vries pakte het cadeautje uit, 76ste minuut 1-1. Wie dacht dat de thuisclub was verslagen kwam van een koude kermis thuis. Waar je verwachtte dat de gasten door zouden drukken rechtte de thuisclub juist de rug. Na prima werk van Arjan Outhuijse en Jelte Visser mocht Folkert Bakker op avontuur, Stefan Stuiver en Germ Wielenga liepen mee, Bakker behield het overzicht en bediende Germ Wielenga die de bal heel rustig in het lege doel kon schieten. De ontlading was tot ver in de wijde omgeving te horen, 81ste minuut 2-1. Hierna volgden er nog twee mogelijkheden voor AVC waarbij de grootste was voor Stefan Stuiver, zijn inzet ging net voorlangs. Terwijl op dat moment ook Folkert Bakker bij de tweede paal klaar stond om de wedstrijd te beslissen.

AVC start met een overwinning en dat mag een collectieve prestatie worden genoemd. Komende zaterdag gaat AVC op bezoek bij FC Birdaard, aanvang 14.30u