Spoardyk 4
8855HW
SEXBIERUM
tel. 0517-591581

Het is vanmiddag op voorhand best wel een lastige opgave om je beste 45 minuten van het seizoen tegen Zeerobben te evenaren. Immers in Harlingen, 10 dagen geleden, klopte alles in het eerste bedrijf en leverde de selectie van Herman Visser en Johan Visbeek een puike prestatie. Vanmiddag is koploper Blauw Wit 9 de tegenstander. Scheidsrechter is Piet Bierema.

Na een minuut stilte, vanwege het overlijden van AVC clubman Piet Nieuwenhuis, is de wedstrijd om iets na half drie onderweg. Met Diego Adsjoediro weer als de meest vooruitgeschoven aanvaller bij de thuisploeg is het de spits die ook de eerste kans van de wedstrijd krijgt. De steekbal komt van middenvelder en aanvoerder Johannes Norder, waarna Diego de bal net naast de verkeerde kant van de paal langs het doel ziet rollen.

Maar wie denkt dat de thuisploeg een lastige middag tegemoet gaat slaat de plank mis. Eigenlijk blijft AVC eenvoudig overeind. Er is een hard schot van rechtsbuiten Jitze de Jong dat nog net tot corner wordt verwerkt door de ervaren sluitpost van de gasten. De corner vanaf rechts, van Pieter Tulner, wordt nog wel op doel gekopt door Jelte Hanenburg maar een doelpunt levert de prima genomen hoekschop niet op.

Blauw Wit is niet voor niets de trotse koploper en komt na een klein kwartier wat beter in de wedstrijd. Tot dan zijn er eigenlijk alleen enkele speldeprikken geweest van de vandaag in het rood spelende thuisploeg. Tot echt uitgespeelde kansen komt het niet. De blauw witten zijn comfortabeler aan de bal en vinden elkaar steeds beter. Toch hoeft keeper Mark Jansen in het eerste half uur maar een paar keer handelend op te treden.

Na precies 34 minuten is het dan toch eindelijk raak voor de gasten. De diepe bal valt precies achter de centrale verdedigers van AVC. Vanuit de rug van links back Flip Keuning is daar opeens als het bekende duiveltje uit een doosje de rappe rechtsbuiten van Blauw Wit. In een flits is de aanvaller Flip voorbij en is alleen Mark nog een sta in de weg. Met een fraaie slepende beweging is ook Mark gezien en staat de 0-1 op het scorebord.

Maar wie denkt dat AVC 3 net als in de heen wedstrijd, op zaterdag 28 oktober, al vroeg het hoofd buigt voor de Leeuwarders heeft het mis. De rug wordt gerecht en mede door de ijzer sterke as vanmiddag, Ane Jan Jukema en Herman Geert Visser centraal achterin met daarvoor handenbinder Johannes Norder, gaat AVC op zoek naar de gelijkmaker. En die valt precies op het juiste moment.

Want waar Blauw Wit kansen weet te creëren en hoopt op meer doelpunten is er de noodzakelijke handrem van rechts back Reinder Fokkens bij weer een uitbraak van de gasten. De van een sabbatical teruggekeerde verdediger geeft de bal vervolgens mee aan de prima vrijgelopen Jitze die de bal in één beweging krijgt bij de naar binnen geknepen Amadi Obinna. In de één op één met de keeper weet de rappe en technisch vaardige buitenspeler wel raad met dit buitenkansje. Een heerlijke goal, op zijn Bergkamps afgemaakt met een stifje verdwijnt de bal tegen de touwen. En met een 1-1 ruststand gaan de 22 spelers aan de thee.

Na de thee komt Ronald de Vries erin voor  Amadi en is Johannes Hettinga de vervanger van Reinder. Rut Keuning lost broer Flip af en komt centraal achterin naast Herman Geert. Ane Jan verhuist daardoor naar de linksback positie.

Ook in het tweede bedrijf kan AVC zich prima meten aan de koploper. Toch komt de thuisploeg wederom niet tot echt uitgespeelde kansen. Een schot van Jelte is een prooi voor de keeper.

Tien minuten in de tweede helft is er ongelukkig hands van een AVC'er op een mooie positie voor Blauw Wit. De vrije trap valt dan ook nog eens precies goed en wordt handig binnen gelopen. En zo komt Blauw Wit toch enigzins gelukkig wederom op voorsprong 1-2.

En weer moet de thuisploeg in de achtervolging. Op het hele uur is er nog een kiezelhard schot van de sterkspelende Jelte welke nog net voor de doellijn kan worden gekeerd door de keeper. 10 minuten voor tijd komt Amadi erin voor Diego.

Drie minuten later is het wederom Amadi die AVC langszij brengt. De bal gaat zoals bedoelt achter zijn standbeen langs tegen de touwen 2-2. Wederom een doelpunt uit het boekje. Bejubelt om zijn fraaie goals en er uiteindelijk af gaan met rood. "T kan verkeren" zei Bredero ooit wijselijk.

Dankzij de late gelijkmaker kan de thuisploeg, ondanks de puntendeling, terug kijken op een prima wedstrijd en heeft het de derde plek op de ranglijst stevig in handen.

Komende woensdag is GAVC 3 uit Grou de tegenstander op Sportpark de Lytse Trije. Aftrap is dan om 19.30