Achlumerdijk 6
8862AJ
HARLINGEN
tel. 0517-415918

Na het onnodige gelijkspel, op zaterdag 17 februari, in en tegen St. Jabik (3-3), heeft AVC 3 de opgaande lijn weer te pakken. De week erna wordt rode lantaarndrager Stiens op eigen veld met 1-6 verslagen. En ook afgelopen zaterdag op sportpark de Waaie in St Annaparochie levert na een prima 2-3 overwinning weer 3 punten op.

En dus kan het maar zo gebeuren dat de blauw witte brigade van de coaches Herman Visser en Johan Visbeek na vandaag op een mooie 2e plek staat. Dan moet er nog wel worden gewonnen van Zeerobben 5. In september vorig jaar leverde de heen wedstrijd behalve 3 punten niet al te veel problemen op. De verwachtingen zijn dan ook hoog gespannen vanavond. Bij AVC geen Mark Jansen (werk) of Sido Fokkens (blessure) tussen de palen en dus is Johannes Norder de starting goalie.

Aftrap is iets na zevenen als scheidsrechter Vliek voor de eerste keer fluit. En het moet gezegd worden AVC schiet meteen uit de spreekwoordelijke startblokken. De eerste kans is er al na iets meer dan twee minuten voetballen voor de gasten. Een prima pass van rechter centrale verdediger Rut Keuning bereikt Jelte Hanenburg maar zijn schot gaat net naast.

Met name in de eerste 20 minuten hoeft interim keeper Norder niet veel handelend op te treden. Veelal te vinden op ruime afstand van zijn doel valt vooral het goed coachen van de AVC verdedigers op. Hierdoor komt de thuisploeg, die toch al moeilijk tot scoren komt, zelden of niet in de buurt van het AVC doelgebied.

Aan de overkant heeft de Zeerobben sluitpost het een stuk drukker. Steeds vaker duikt er een blauw hemd op voor zijn doel. Een hard schot van Daniël van der Veen gaat rakelings over de lat, waarna een inzet van Herman Geert Visser een prooi is voor de keeper. Eigenlijk is het halverwege het eerste bedrijf wachten op een doelpunt van AVC.

In de 22e minuut krijgt AVC een corner. Scoren uit een standaard situatie is altijd een mooie bijkomstigheid voor een elftal. Zeker als het veldspel nog geen doelpunten heeft opgeleverd.

Bij AVC 2 is Pieter Tulner de corner specialist en bij AVC 3 vervult Ronald de Vries deze rol met succes. Want behalve dat Ronald op de linker flank voor veel gevaar zorgt door zijn snelheid, levert de rappe aanvaller ook vaak puike voorzetten en corners af.

De corner vanaf de linkerkant gaat aan alles en iedereen voorbij totdat de bal, zoals bedoelt, bij de tweede paal voor de voeten valt van rechtsbuiten Willem Nauta. Met een bekeken schuiver kunnen de handen van de 4 meegereisde supporters de lucht in en staat op dat moment de terechte 0-1 stand op het scorebord.

Op het halve uur is er wederom een corner voor de gasten. En weer weet Ronald de bal bij een AVC'er te krijgen. We gaan er vanuit dat linker centrale verdediger Ane Jan Jukema, tussen 3 verdedigers van de thuisploeg, het meest attent reageert en de bal tegen de touwen weet te krijgen 0-2.

Zoals gezegd is het veel één richtingsverkeer in de eerste helft. Een zeer bedrijvige linker flank met Flip Keuning, Jelte Hanenburg en de koning van de assists vandaag Ronald de Vries. Maar ook op rechts staat AVC er goed op met Reinder Fokkens, Johannes Hettinga en voorin doelpuntenmaker Willem Nauta. In de as de tandem Herman Geert en Daniël en dan weet je dat iedere tegenstander moeite heeft om er voetballend doorheen te komen.

Op slag van rust is er een strakke bal van Jelte op de goed diep gelopen Willem die de bal prachtig in één beweging meegeeft aan Herman Geert. De hardwerkende middenvelder weet wel raad met dit buiten kansje en zijn inzet is de Zeerobben keeper te machtig 0-3. Rust!

Na de thee zijn er veel wissels bij AVC. Johannes Hettinga is de keeper; hij vervangt Johannes Norder die op het middenveld erbij komt. Jelmer de Vries vervangt Daniël in de spits en Martin Nauta is de vervanger van broer Willem aan de rechterkant. Doeke Hofstra komt erin voor middenvelder Jelte.

Na precies 180 seconden gooit Johannes Norder de wedstrijd definitief in het slot. Het is de afgeslagen corner van Ronald die uiteindelijk met wat geluk bij Norder komt. Zijn uithaal lijkt houdbaar maar de 0-4 is een feit.

Het gevaar aan Zeerobben kant moet veelal komen van Ruben van der Linden. Zijn geplaatste schot van zeker 20 meter is Hettinga te machtig en zo staat de ere treffer op het scorebord 1-4.

Een fraaie combinatie tussen Martin en Jelmer levert AVC nog een kans op maar de bal rolt net aan de verkeerde kant van de paal langs het doel van de keeper. Waar AVC het verder wel prima vindt en de wedstrijd onder controle heeft is de ploeg van Zeerobben coach Jasper de Jong niet bij machte om er nog een doelpunt bij te maken.

En zo kan AVC 3 weer drie punten bij schrijven en staat het keurig op een verdienstelijke tweede plaats achter koploper Blauw Wit 9. Komende zaterdag zijn de Marsummers van SSS'68 de volgende tegenstander op sportpark De Lytse Trije, aftrap 14.30 uur.