Spoardyk 4
8855HW
SEXBIERUM
tel. 0517-591581

Sexbierum – Voorafgaand aan het seizoen was vv Makkum de nummer één titelkandidaat. Maar de ploeg uit Makkum liet het te vaak afweten. AVC daarentegen verrast vriend en vijand door stabiel een voorsprong van negen punten op te bouwen, maar die stabiliteit werd in maart ruw verstoord. Zaterdag stond een wedstrijd tegen directe concurrent vv Makkum op het programma, bij winst van de ploeg van Johan Polstra zou het gat nog slechts twee punten zijn, maar zover liet AVC het niet komen.

AVC-trainer Chris Alkema kon na afloop tevreden zijn, al had het wellicht meer verdiend dan het puntje dat het nu kreeg. Het controleerde vrijwel de gehele wedstrijd en met name in de eerste helft had de ploeg een aantal prima mogelijkheden. In de tweede helft miste de ploeg net het vernuft om in de eindfase de wedstrijd definitief op slot te gooien. Een toevalstreffer kostte AVC de drie punten, hoewel dit niets afdeed aan de schoonheid van de treffer. AVC was in de eerste helft sterker en gaf weinig tot niks weg, de gasten probeerden wel gevaarlijk te worden maar verder dan afstandsschoten kwamen ze niet. AVC had de controle over de wedstrijd en drong Makkum achteruit,het resulteerde in een aantal hoekschoppen hoewel er wel dreiging was bleef doelman Hyltje Bosma overeind. Na ruim twintig minuten spelen had AVC op voorsprong moeten komen. Marten Jansen was doelman Bosma te slim af, Jansen had een vrije doortocht naar het lege doel maar in plaats van de bal in het lege doel te schuiven belandde de bal hard op de paal. In de rebound viel de bal voor de voeten van Rick Minnesma, de jeugdige spits kapte zijn man uit en leek de bal in het doel te schieten maar op de doellijn assisteerde Rik van As zijn doelman. Een aanval uit het boekje zorgde later wel voor feestvreugde in Sexbierum. Rick Minnesma en Jelte Visser combineerden er lustig op los, waarbij de bal uiteindelijk uitkwam bij Stefan Stuiver, met een bekeken voorzet wist hij de naar de spitspositie uitgeweken Sofian Azehaf te bereiken. Azehaf schoot de bal vervolgens overtuigend langs doelman Bosma, 36ste minuut 1-0. Kort hierna leek AVC op weg naar de tweede treffer, nu had Minnesma aanvoerder Jelte Visser weg moeten sturen maar koos hij voor een pass aan de andere kant en dit had verdediger Van As op tijd door.

In de tweede helft veranderde er aanvankelijk niet veel, AVC hield de controle en was het meest dreigend. Makkum probeerde het wel, maar was te onzorgvuldig aan de bal om het AVC moeilijk te maken. Grote kansen wist AVC niet te creëren waardoor het zich meer en meer in een vechtwedstrijd ontspon. Makkum, dat net als in de eerste helft eigenlijk alleen maar gevaar kon stichten met pogingen van afstand, dwong doelman Jelle Pieter van der Walt eenmaal tot het uiterste. Maar een van de beste keepers in deze klasse liet nog maar eens zijn kwaliteiten zien en ranselde de bal op fraaie wijze uit de hoek. Met nog achttien minuten op de klok werd Germ Wielenga gelanceerd, de ijverige middenvelder wiste de bal met behulp van de voet van Rick van As over doelman Bosma heen te wippen, maar zag de bal voor AVC net aan de verkeerde kant van de paal ploffen. Hiermee ging een enorme mogelijkheid op de tweede treffer verloren. Amper een paar tellen later leek Makkum de bal andermaal knullig te verspelen, maar via een AVC-voet kwam de bal op zo’n tweeëntwintig meter van het AVC-doel aan bij Makkum JO19 speler Ype van der Logt, hij beproefde zijn geluk en gedragen door de wind zag doelman Jelle Pieter van der Walt de bal pardoes achter zich in het doel vallen, 76ste minuut 1-1. Makkum ging achterin één op één spelen om zo voor de laatste kans op het kampioenschap te gaan, maar uiteindelijk kon AVC nog tweemaal gevaarlijk worden. Eenmaal leek Tiemo Postma te ontsnappen maar was doelman Bosma net op tijd zijn doel uit om erger te voorkomen en in de slotfase koos Wielenga voor eigen succes daar waar hij Folkert Bakker een vrije doortocht had kunnen bieden. AVC toonde herstel en wist de aanval van Makkum af te slaan. Komende zaterdag wacht men in Menaldum nummer drie Foarút, aanvang 14.30 uur.