Spoardyk 4
8855HW
SEXBIERUM
tel. 0517-591581

Zo'n doelpuntrijke en vooral spannende wedstrijd als op 9 april van het vorige jaar werd het vanmiddag helaas niet. Destijds kon AVC de drie punten na een 4-1 voorsprong niet over de streep trekken en gingen de gasten uit Harlingen met een 4-6 overwinning terug naar de havenstad.

Met een straffe zuidwesten wind en een handvol supporters langs de lijn fluit scheidsrechter Murk Goodijk de wedstrijd om klokslag 14 uur in gang. AVC met Diego Adjosoediro als de meest vooruitgeschoven speler krijgt al in de eerste minuten een uitgelezen kans op de openingsgoal. Goed doorgaan van middenvelder Pieter Tulner, die bal met een bekeken pass meegeeft op Diego, die vervolgens de bal hard voorlangs schiet.
Twee minuten later is er het goed doorgaan van Sil van der Geest die zijn prima inzet gekeerd ziet worden door de keeper van Zeerobben.

Toch mooi om te zien hoe Sil zich bij Zeerobben de afgelopen seizoenen heeft ontwikkeld tot een completere speler. Hij brengt veel snelheid, techniek en inzicht mee bij zijn terugkeer op het oude nest. Teammanager Bauke Hielke Haakma zal beslist de pijnlijke nederlaag (5-2) in de heenwedstrijd hebben aangehaald tijdens de wedstrijd bespreking, want Zeerobben 3 heeft beslist een paar spelers rondlopen die een doelpunt kunnen maken.

Maar vooral in het eerste bedrijf is het AVC dat verzuimt om de wedstrijd vroegtijdig te beslissen. Prima corners van Pieter, toch wel zijn specialiteit, waaruit AVC wel haast moet scoren. Maar telkens mist de inzet snelheid of de kopbal richting en zo is het vooral de Zeerobben keeper die zich in de eerste helft onderscheid bij de gasten. Want van goed voetbal bij zijn teamgenoten is geen sprake. Verbaal beter vanmiddag dan met de voeten en dat levert vaak geen doelpunten op. Een kopkans voor Dylan Koel, uit een goed voor het doel geschoten corner van Zeerobben, is welhaast het enige hoogtepunt van de gasten in de eerste 45 minuten, maar de vuisten van AVC keeper Sido Fokkens voorkomen een doelpunt.

En bij de thuisploeg zijn de kansen op een doelpunt niet meer op twee handen te tellen maar blijft de teller op 0 staan. Jitze de Jong van de rechterkant en Sil vanaf links zijn een ware plaag voor de Zeerobben verdediging. Waar het AVC centrale duo Folkert van Dijk en Ane Jan Jukema een ogenschijnlijk makkelijke eerste helft speelt is er voor de backs Jorik van der Veen en Jelte Hanenburg veel vrije ruimte om in te voetballen. Bij laatst genoemde levert dit zoveel goedbedoelde aanwijzingen op van zowel de assistent scheidsrechter als ook vanuit de dugout, dat je er als speler tureluurs van zou kunnen worden. De speler in kwestie (2 KNVB bekers en diverse kampioenschappen op zijn palmares) blijft er gelukkig vrij stoïcijns onder.

Met de brilstand op het scorebord gaan de 22 matadoren aan de thee. Een mooi moment voor de aanwezige supporters om ook even op te warmen met een kop koffie of thee in de prachtig verbouwde kantine.

Na de rust komt Jacob Willekes binnen de lijnen en blijft Jelte Hanenburg achter in kleedkamer. Pieter gaat een linie naar achteren en wordt linksback. Jacob komt er bij op het middenveld naast Herman Geert en aanvoerder Tjibbe Haitsma.  En eigenlijk gaan beide ploegen na rust verder met het vertoonde spel van voor de onderbreking. AVC blijft kansen creëren en is een paar keer dichtbij een doelpunt. Met name de harde schoten van Herman Geert  van zeker 25 meter verdienen een beter lot.

Kort voor het moment dat ook Jorik wordt gewisseld (Johannes Hettinga is zijn vervanger) heeft de hardwerkende back nog een prima loopactie. Zijn voorzet op de achterlijn wordt nog net tot corner verwerkt door een uitgestoken Zeerobben been. En eigenlijk hoop je dan voor het verrassingseffect eens op een korte variant. Jorik die nog bij de cornervlag staat en de bal richting de vanaf de linksbackpositie inlopende Pieter schiet. Pieter die vervolgens kan kiezen uit hard op doel schieten rand strafschopgebied of de bal voor kan geven op inlopende AVC'ers. Een situatie creëren waarbij de Zeerobben verdediging nog niet in positie staat. Nu verdwijnt de bal hard voorlangs over de achterlijn.

En net als het publiek uitgaat van een doelpuntloze derby besluit AVC aanvoerder Tjibbe Haitsma het maar weer eens van afstand te proberen. Een uithaal van zeker 35 meter slaat gedragen door de wind achter de Zeerobben keeper tegen de touwen. Op basis van zijn harde werken vanmiddag een meer dan mooie beloning voor de captain. En zo staat de thuisploeg dan eindelijk op voorsprong 1-0.

In het laatste kwart komt Ronald de Vries dan nog de moegestreden Jitze de Jong vervangen. Tot grote kansen komen beide ploegen niet meer en dus is Tjibbe de MOM met zijn fraaie goal. Komende zaterdag is Leeuwarder Zwaluwen op sportpark Nijlan de volgende tegenstander voor AVC 2.